BBC HD per 30 november bij CAIW als eerste kabelaar beschikbaar

BBC HD, de Britse hoge definitie-zender van de publieke omroep BBC is per 30 november bij CAIW beschikbaar. Het gaat om de Britse publieke versie van de zender. Zowel CAIW als de Nederlandse BBC-vertegenwoordiging hebben dit aan DutchMedia bevestigd. CAIW zal de zender aanbieden via haar (betaalde) HDTV-aanbod (9,95 euro per maand bovenop het standaardpakket). BBC HD zendt alleen Hoge-definitie produkties uit (in 1080i) en was tot nu toe alleen voor satelliethuishoudens te ontvangen. De zender zendt alleen uit tussen 17:00 uur en circa 02:00 uur. In het verleden hebben UPC en Ziggo getracht de zender te kunnen doorgeven, maar tot nu toe is nooit overeenstemming bereikt over doorgifte. BBC stelt nog in gesprek te zijn met zowel Ziggo als UPC over kabeldoorgifte.

CAIW is de eerste kabelaar van Nederland die BBC HD uit zal zenden. BBC HD bestaat officieel sinds 1 december 2007, maar startte in mei 2006 al met proefuitzendingen. Ten behoeve Scandinavië en Australië biedt BBC Worldwide – de commerciële dochter van de BBC – een internationale 24-uursversie van BBC HD aan; deze zal niet in Nederland beschikbaar komen.

Marijke van Hooren stelt namens de BBC dat het enige tijd heeft geduurd totdat er een programma-aanbod is opgebouwd. De Britse versie van BBC HD zendt sinds maart jl. 9 uur per dag uit, daarvoor was dat beperkter. Bovendien stelt Van Hooren dat er  tijd nodig was om (auteurs)rechten te regelen voor de Nederlandse kabeldoorgifte. De BBC werkt overigens hard om haar aanbod in de komende jaren volledig in Hoge Definitie te verkrijgen. In 2010 zal al het drama-aanbod volledig in Hoge Definitie beschikbaar komen en zal het gehalte aan documentaires en andere produkties groeien.

4 thoughts on “BBC HD per 30 november bij CAIW als eerste kabelaar beschikbaar”

  1. de Engelse versie van BBC HD is inderdaad al enige tijd beschikbaar via Belgacom en Telenet in Belgie.

    Bij Telenet kun je een 3 in 1 pakket nemen genaamd ‘Shakes’ de goedkoopste variant daarvan is ‘Goldshake+’ welke 55 euro kost + 12,57 analoge (67,57 p/mnd) + welke 12MB/0.4MB (met 30GB datalimiet) internet en 60 SD digitale + 8 HD zenders, gratis bellen in daluren (2000 minuten per maand)

    http://telenet.be/1119/0/1/nl/thuis/shakes/shake-internet-digitaltv-telefonie/goldshake.html
    Poscode: 2030 bijv.

  2. David, wat zijn de gevolgen van de nieuwe Astra 2 satellieten met de op Engeland gerichte beams?
    Verliezen wij dan de signalen BBC, ITV,C4 en Five?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *