Rechts tegen links: FM-kavel A8 moet van de tweede kamer alleen jazz/klassiek blijven; geen alternatief/urban

Afgelopen donderdag heeft de Tweede Kamer een op initiatief van GroenLinks ingediende motie om het te verdelen FM-kavel A8 ook voor stijlen urban en alternatief verworpen. De motie van kamerlid Braakhuis stelde dat in het commerciële landelijke FM-domein genres als urban ontbreken en verzocht daarbij de clausulering van A8 in te trekken en uit te breiden met ‘urban en alternative’. Opvallend was dat bij de stemming de Partij van de Arbeid, GroenLinks, ChristenUnie, D66, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren voorstemden, terwijl een meerderheid bestaande uit VVD, CDA, PVV en SGP de motie verwierp.

Indien het FM-kavel A8 zou worden herbestemd en ook urban en/of alternatieve muziek mogelijk zou maken binnen een clausulering dan zou dit met name ten behoeve van Kink FM ten voordele kunnen komen, waarvan eigenaar V-Ventures (onderdeel Vereniging Veronica) heeft aangegeven niet te zullen deelnemen aan de verdeling van het A7-kavel, omdat geen economisch rendabele casus te bouwen viel. Het publieke radiostation FunX heeft in februari aangegeven bij het in gevaar raken van een publieke toekomst, niet uit te sluiten commercieel te kunnen gaan in reactie op aankondigingen van interesse daartoe vanuit onder andere Sky Radio Group. Ook het regionaal commerciële Wild FM heeft destijds aangegeven die taken te willen overnemen als commercieel station. Daarnaast zijn er enkele webradio-initiatieven zoals Reflex FM. De door minister Verhagen (CDA) in gang gezette etherverdeling van kavels A7 en A8 heeft met deze stemming een meerderheid-steun van de Tweede Kamer.

2 thoughts on “Rechts tegen links: FM-kavel A8 moet van de tweede kamer alleen jazz/klassiek blijven; geen alternatief/urban”

  1. Als FunX commercieel wil gaat zijn ze binnen no-time failliet. Met 60 FTE een semi landelijk commercieel radiostation runnen kan NOOIT. Gewoon blijven subsidiesponzen tot het niet meer verder kan en solliciteren mannen (en vrouwen!)

  2. Ik vermoed dat Veronica de FM band heeft opgegeven voor Kink FM en van plan is het station op hun (verplichte) tweede DAB+ kanaal te gaan uitzenden.

    Ze moeten van de vergunning er twee vullen waarvan één een simulcast van Veronica moet zijn. Die andere is dan prima geschikt voor Kink. Ze slaan twee vliegen in één klap, ze hebben dat slot gevuld én Kink FM is terug in de ether.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *