Ouderwetse CDA-omroeppolitiek

De tijden van weleer zijn blijkbaar weer eens terug. Alsof we 14 jaar terug zijn in de tijd. Frans Slangen van de Katholieke Radio Omroep (KRO) is boos. Want hij zit in een commissie die een beleidsvisie voor het Christen Democratisch Appèl (CDA) over het publieke omroepbestel voorbereidt. En die commissie moet ‘luisteren’ naar hem anders stapt ie op.

Toch een mooi staaltje politieke omroepbeinvloeding die vice versa werkt. Het CDA en de KRO zijn blijkbaar als vanouds weer innig met elkaar. Nog los dat je je kan afvragen wat een zogenaamde ‘onafhankelijke’ omroepvereniging als de KRO met haar vertegenwoordiger uitspookt bij politieke processen, gebruikt Frans Slangen het oude machtswoord. Want als het CDA niet luistert, dan moeten ze maar voelen, zal hij denken. En daarmee is het net weer 1988. Alsof er niets verandert is in de relatie tussen omroepverenigingen en politiek (in dit geval het CDA). Harm Bruin Slots is trouwens eveneens een CDA’er, van waarschijnlijk KVP-huize.

(grotere/bekendere) partijen als CDA, PvdA, SP, D66 en GroenLinks willen maar al te graag het omroepverenigingen/omroepbladen bestel in leven houden. De VVD is hier een uitzondering op, alhoewel ze de ene keer duidelijker zijn dan andere keren. Politieke beinvloeding in het omroepbestel is trouwens thans best groot, alleen ondoorzichtig. Als nagegaan wordt wie in besturen van omroepverenigingen en de niet-leden gebonden omroepen zetelen, komt ineens de politieke invloed naar boven. Nederland pretendeert veelal dat het omroepverenigingenstelsel uniek is en dat als er EEN publieke omroep zou zijn het a) eenheidsworst zou zijn en b) te veel politieke beinvloeding zou bestaan. Blijkbaar is Nederland een eilandje ter wereld met dit gedachtegoed. Uniek is het wel, maar het impliceert tegelijkertijd dat omroepen als de VRT, BBC, ARD, ZDF, France Télévisions e.d. doordrenkt zouden zijn van staatsbeïnvloeding en eenheidsworst. En toch kijkt menigeen met plezier naar vele uitzendingen van deze omroepen – ook in Nederland!

Waarom moet elke belastingbetaler katholieken, protestanten, evangelisten (grootste publieke omroepvereniging trouwens!), sociaal-democraten en vrijzinnigen in zulke mate financieren? Evangelisten weten in de meeste landen met commerciële zenders hun woord te verspreiden! Zelfs de 1395 AM is er debet aan, de duur betaalde krachtige middengolfuitzendingen uit Tirana zijn van een Evangelische omroeporganisatie (Trans World Radio), met als gevolg dat de commerciele omroep de zender tussen 20 en 23 uur in Nederland niet kan gebruiken….Ik zou zeggen: EO, KRO en NCRV: ga commercieel of neem genoegen met EEN uurtje stromingenzendtijd in EEN publiek omroepbestel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *