Talpa: bij goede prijs Radio 538, Slam!FM en Radio 10 Gold opnieuw te koop?

Talpa biedt Radio 538, Slam!FM en Radio 10 Gold opnieuw te koop aan voor geinteresseerde kopers met een ‘goede’ prijs. Dit blijkt uit een reactie van Talpa tegenover DutchMedia naar aanleiding van nieuws over interesse van Sanoma Media in de zenders.

Per 1 januari 2012 wordt Talpa Holding opnieuw voor 100 % eigenaar van Radio 538, Slam!FM en Radio 10 Gold. De radiozenders zijn nu nog onderdeel van RTL Nederland Holding. Deze situatie ontstaat dankzij een eerder bekend gemaakte aandelenuitruil tussen RTL Group en Talpa Holding. Michiel Buitelaar (operationeel directeur Sanoma Media digital) en Dolly van den Akker (communicatiedirecteur Sanoma Media) hebben in Adformatie bevestigd een gedeeltelijke of gehele overname van de drie radiozenders na te streven. Van den Akker was overigens niet bereikbaar voor commentaar.

Talpa Holding-woordvoerder Thomas Notermans zegt desgevraagd dat Radio 538 ‘het mooiste radiobedrijf van Nederland is. Als je van radio houdt, kun je je geen mooier bezit voorstellen dan dat.’ Tegelijkertijd stelt Notermans dat in de strategie van Talpa het een ontwikkelaar en producent is van tv-formats. “In de strategie past Radio 538 daar niet een-op-een bij. Als er een geinteresseerde partij een goede prijs biedt, dan zijn de radiozenders te koop” aldus Notermans.

De woordvoerder van Talpa stelt dat het hem niet bekend was dat Sanoma Media geinteresseerd is in de radiozenders. Sanoma Media is voor 67 % eigenaar van Sanoma Images, de houdster van SBS Broadcasting (Net 5, SBS 6, Veronica TV en Veronica Uitgeverij). Talpa Holding heeft 34 % van de aandelen van Sanoma Images in handen.

Overigens is het waarschijnlijk dat Radio 538, Slam!FM en Radio 10 Gold alleen middels een ‘cash’ overname, overgenomen kunnen worden. Indien Sanoma Media de zenders willen overnemen, is diens waarde dusdanig dat bij inbreng in Sanoma Images, Talpa’s belang controlerend zou worden. Sanoma is in Nederland inmiddels actief met meer dan 100 merken op het vlak van bladen, internetuitgaven, evenementen en dankzij het belang in SBS in televisie.

Over het eerste half jaar van 2011 behaalden Radio 538, Slam! FM en Radio 10 Gold een omzet van 27 miljoen euro (Slam!FM alleen vanaf 1 juni meegerekend), met een operationele EBITA-winst van 9 miljoen euro. De radiozenders staan bij RTL Group op de balans voor een waarde van 232 miljoen euro waarbij 100 miljoen aan verplichtingen vanaf moet worden gehaald. Voor de daadwerkelijke overnamesom kan hier overigens geen conclusie uit worden verbonden.

3 thoughts on “Talpa: bij goede prijs Radio 538, Slam!FM en Radio 10 Gold opnieuw te koop?”

  1. Weet iemand hoe het staat met RTL en radio? Ik begreep dat RTL na het aflopen van de deal met 538 door wilde met radio en dat ze het liefst nog eind dit jaar een eventueel nieuwe radiopartner wide presenteren. Weet iemand hoe het hiermee staat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *