Eurosport(Codignoni), Berlusconi en Rupert Murdoch

In een artikel in het Algemeen Dagblad van vandaag staat de Nederlandse link uitgelegd..

Maar de deal zit toch nog een stukje ingewikkelder in elkaar. In Italië had het oude Tele+ (Telepiu’) dat van Canal+ was, twee zenders in de ether (Tele+ Bianco en Tele+ Nero). De een een sportzender, de ander een filmzender.
Voor de goede, net als in de meeste landen ter wereld wordt in Italië primair televisie via de ether (met antenne) bekeken….

Nu dat Sky Itala (van Rupert Murdoch’s News Corp).Tele+ en Stream TV over heeft genomen en om heeft gedoopt in EEN satellietpakket Sky Italia, moesten deze etherlicenties verplicht worden verkocht. Daarom zijn ze ondergebracht bij SPAFID (Mediabanca). Deze heeft ze verkocht en ondergebracht bij de Nederlandse BV, om ze weer door te verkopen. Zo wordt in ieder geval Sky voldaan aan de eis voor de overname/fusie ivm machtsconcentraties… Tijdelijk zitten Sky Sport 1 en Sky Cinema 1 op de licenties van Prima TV en Europa TV er nog op voor de ‘oude”etherabonnees van Tele+ tot hun abonnement afloopt (ze moeten overswitchen naar satelliet voor het volledige Sky aanbod!)…

Eurosport heeft Angelo Codignoni als President Directeur Generaal (PDG) te Parijs.Codignoni behoort tot het vriendennetwerk van Berlusconi. Eurosport wil met een Italiaanse versie van haar internationale zender via de ether de 57 miljoen Italianen bereiken.Codignoni heeft zo’n 10 jaar geleden voor Berlusconi gewerkt en heeft meegewerkt aan de start van Berlusconi’s partij Forza Italia.

De huidige licenties van Europa TV en Prima TV staan gekleurd als abonnee-tv. Door ze om te zetten in gewone licenties en uit te geven aan Eurosport en respectievelijk Mediaset (het mediabedrijf van de familie Berlusconi die ze voor digitalisering van hun signalen in DVB T wil inzetten), wordt tegelijkertijd mogelijke concurrentie voor Sky Italia (abonnee tv), de Rai en Mediaset (generalistische tv) buiten de deur gehouden…..

Zo zijn Rupert Murdoch, Berlusconi en Codignoni (Eurosport) allen blij….Machtsmisbruik, monopolievorming en belangenverstrengeling, daar doen deze heren toch niet aan?

P.s.> dat dit zou gebeuren was al medio juli bekend (muv het gegeven dat een Nederlands BV wordt gebruikt)!
P.s2> In tegenstelling tot het AD meldt, bestaat Eurosport wel degelijk in Italie. Het wordt aangeboden middels het pakket van Sky Italia tegen betaling op satelliet.
Eurosport heeft overigens naast een kantoor in Milaan, zelfs een Italiaanse versie van EurosportNews en een eigen volwaardige website voor Italië, en dat heeft Eurosport beiden NIET voor Nederland!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *