Weer radiopropaganda

Leuk weer dat alle radiostations zo met hun eigen interpretaties komen op luistercijfers! Je kan er de klok op gelijk zetten als de luistercijfers zijn geweest komt de propaganda bij zowat elk radiostation los, waarbij vaak op een heel aparte manier cijfers geinterpreteerd worden.

Nadat in de voorlaatste meting radiostations al deden alsof ze in mei al op hun nieuwe frequenties zaten en met wel heel aparte vertalingen van luistercijfers kwamen, komt nu weer een nieuwe dimentie om de hoe kijken.

Zo doet Radio Veronica alsof dit radiostation al op 1 juli bestond, terwijl de lancering toch echt op 31 augustus daar was. De gerapporteerde luistercijfers hadden betrekking op Radio 103; een ‘keiharde’ terugkomst van Veronica kan daarom pas eventueel in november worden geconstateerd.

Radio 538 zegt ‘terrein’ te winnen op Sky Radio. Dat is knap als je je realiseert
dat Radio 538 ten opzichte van de juni-juli meting met 0,5 % daalt. Sky Radio blijft reclameren de grootste te blijven na een forse daling van 12,3 naar 11,6 % en spreekt zelfs van een ‘onbetwist’ marktleiderschap, zonder te vermelden dat de regionale publieke zenders gezamenlijk hogere cijfers scoren en zonder te vermelden dat het verschil nog slechts 0,6 % marktaandeel
en 0,1 % luisterdichtheid omvat. YorinFM claimt de enige stijger te zijn ten opzichte van concurrenten. Blijkbaar beschouwt YorinFM zenders als Radio 2, Radio 1, en de regionale publieke zenders niet als concurrenten, maar het dalende Sky Radio wel (!?); en dan nog niet gesproken hebbend over Radio 103, ID&T Radio en het eigen RTL FM waarvan voor het eerst losse luistercijfers verschenen.

En als dan de lijn wordt doorgetrokken en vergeleken wordt met de periode van voor de etherverdeling, blijkt dat Yorin FM in de door haar geclaimde primaire doelgroep 20 tot 34 jaar ten opzichte van bijvoorbeeld april/mei met 0,4 % gedaald is van 5,3 % naar 4,9 %. En nu heeft YorinFM overigens de door haar zo graag gewenste landelijke dekking die ze voor 1 juni niet had. Gekeken naar 10+ scoort YorinFM na de herverdeling nog steeds onder hetgeen ze daarvoor scoorde (april/mei was 2,9 %, nu 2,8 %).

Radio 538 voegde een vergelijking met juli/augustus 2002 erbij die iets beter de lijn van prestaties van radiostations weergeeft, maar dat overzicht is – als elk propaganda-bericht beoogt – onvolledig, want bijvoorbeeld de regionale publieke zenders ontbreken! Opvallend stil blijft het in de hoek van Noordzee FM en Radio 10FM die vorige maand nog met veel tromgeroffel trots melding maakte van ‘trouwe’ Radio 10FM luisteraars. Met een daling naar 4,6 % in juli/augustus, terwijl het radiostation in april/mei (met FM) nog 7,1 % scoorde, kan je je afvragen of dat nu nog zo is, en daar spreekt de stilte dus voor zich….

Ook de stilte vanuit Noordzee FM kan verklaard worden uit het ‘over’ zijn van de piek bij NoordzeeFM…wat ook de stilte uit die hoek verklaard…

Advies voor radiostations: stop met de opportunistische propagandaberichten en laat de cijfers zelf voor zich spreken; interpretaties naar eigen hand zetten, is niet zo moeilijk als je oogkleppen opzet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *