CDA geeft opening opheffing omroepvereningenbestel

Het Christen Democratisch Appel (CDA) heeft gister een eigen opvatting gegeven over haar idee-en voor het publieke omroepstelsel. Zoals te verwachten pleit het CDA voor een omroep waarin de omroepverenigingen maximale invloed krijgen, de NOS-programma’s ook door de omroepen meer beinvloed kunnen worden, de omroepen naar grootte zendtijd kunnen verkrijgen en meer maatschappelijke (exploitatie)mogelijkheden dienen te krijgen. Met de wens om de omroepgegevens van Nederland 1, 2 en 3 te willen laten vrijkomen maakt het CDA een interessante wending…maar….

EEN opvallende uitspraak deed het CDA daarbij die wellicht de deur opent naar coalitiegenoot VVD en andere politieke partijen die hier iets in zien….

Als dit model niet blijkt te werken blijkt volgens een CDA-partijwoordvoerder dat de partij denkt aan een unitaire publieke omroep zonder omroepverenigingen met sterke regelgeving als leidraad. Als voorbeeld ziet de partij daarbij de Duitse publieke televisiezenders waarbij met een sterke regionale binding. (ARD wordt als landelijke omroep gevormd uit de regionale omroepen die daarnaast elk een eigen volwaardig net uitzenden terwijl ZDF de ‘nationale’ omroep is). Dit is een opvallende beweging voor een partij die altijd fel gekant is tegen een unitair publiek omroepstelsel. De vraag is in hoeverre er partijen zijn naast het CDA die de CDA-idee├źn voor de sterke rol van de omroepverenigingen omhelzen. Volgens het ministerie van OC&W hecht D66-staatssecretaris Medy van der Laan ‘veel waarde’ aan het in opdracht van de NOS gemaakte rapport van de comissie Rinnooy Kan, waarbij een woordvoerster eveneens meldt dat ‘iedereen’ zich ‘mengt’ in de discussie en een mening kan geven. Het CDA wijst er op haar beurt op dat er nog geen regerings-standpunt bestaat….kortom de discussie is geopend?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *