Omroep Gelderland-baas zorgt voor RNW polemiek

De hoofdredacteur en directievoorzitter Jos Campman van de regionale publieke omroep Omroep Gelderland heeft gezorgd voor een polemiek tussen Radio Nederland Wereldomroep (RNW) en Jos Campman. In een column op de website van Omroep Gelderland met de kop ‘weg met de Wereldomroep’ bespot Campman de Nederlandse internationale publieke omroep door te stellen dat ‘de krakende transistorradio als ultiem genot’ kan worden beschouwd naar aanleiding van de zomercampagna van RNW. Campan noemt de campgane van RNW ‘ongeloofwaardig’ en stelt dat de 41 miljoen euro aan RNW ‘beter kan worden besteed’, met een Nota Bene melding voor vakantiegangers dat deze vooral via internet Omroep Gelderland kunnen opzoeken.
Waarnemend algemeen directeur Jan Hoek van RNW stuurde de directeur/hoofdredacteur een schrijven waarin hij wijst op onjuistheden en stelt dat ‘van een hoofd hoofdredacteur verwacht kan worden dat de feiten helder zijn, dat hij hoor-en wederhoor toepast en journalistieke zorgvuldigheid in acht neemt.’

RNW stelt verder – in het schrijven dat aan DutchMedia beschikbaar is gesteld, dat er juist een groot draagvlak voor RNW bestaat onder zowel de bevolking als ‘de politiek’ in Den Haag. Hoek heeft Campman uitgenodigd voor een gesprek zodat deze kennis kan maken met RNW, en Campan zijn mening ‘in breder perspectief’ kan plaatsen.

DutchMedia’s NASCHRIFT: veelal wordt verondersteld dat het internetpeil en de kosten voor internetverbindingen zoals deze in Nederland gelden, wereldwijd zo van toepassing zijn. Meestal is de praktijk een andere waarbij bovendien geldt dat RNW zich niet exclusief op vakantiegangers richt, en in navolging van andere internationale publieke omroepen een brede (logische) taakopdracht heeft die niet alleen om radio draait maar ook om een zender als BVN-TV, internet en internationale media-educatie. Distributie van radiosignalen van RNW geschiedt overigens al jarenlang niet alleen via kortegolf en middengolf, maar ook via o.a. FM-herdistributie, satelliet, DRM en internet.

De column van Jos Campman is te lezen via De site van Omroep Gelderland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *