BVN-TV programma Voetbal Eredivisie: problemen?

Het eerder aangekondigde eredivisie-programma BVN-Voetbal met samenvattingen van gespeelde wedstrijden, mocht gisteren vanwege een uitzendverbod op de zondag van de zijde van de Eredivisie CV pas na 23:59 uur worden uitgezonden. Daarom werd het programma gisteren pas om 00 uur uitgezonden. Talpa verzocht Eredivisie CV op te treden tegen de uitzending.

“Wij betalen voor de samenvatrechten, als die dan elders wordt uitgezonden met onze beelden, die we exclusief door Eyeworks Sports (WK Producties, red) laten maken, dan worden we daar niet vrolijk van,” aldus Thomas Notermans, woordvoerder van Talpa. Eredivisie CV zegt bij monde van woordvoerder Chris Woerdts dat het probleem vooral de 600.000 satelliethuishoudens in Nederland zijn die de uitzendingen van BVN ook kunnen ontvangen en zegt hiertoe vorige week maandag de zender te hebben ingelicht. In het verleden had volgens Woerdts de NOS als rechtenhouder daar geen problemen mee, maar de NOS is participant in BVN. Talpa heeft wel moeite met de uitzendingen van BVN waarbij volgens Notermans Eyeworks Sports zonder toestemming de beelden opnieuw verkoopt aan BVN. Eyeworks Sports-directeur Will Moerer liet via zijn assistente weten niets hiermee van doen te hebben en verwees terug naar Talpa en Eredivisie CV.

BVN meldt bij monde van BVN-bestuurslid Jan Hoek pas eind vorige week op de hoogte gesteld te zijn en zegt ‘ten zeerste’ verbaasd te zijn hierover omdat deze uitzendingen ‘al jaren’ zo geschieden en er een contract over bestaat met TWI, de verkoper van de uitzendrechten buiten Nederland. Aangezien zaken niet helder zijn voor BVN, gaat de zender de komende week met partijen om de tafel zitten.

De uitzendingen van gisteren werd vervangen door een een mededeling voorzien van muziek, na enige tijd gevolgd door andere ingelaste herhalingen van ander programma’s.

BVN Voetbal, dat voor Nederlandstaligen buiten Nederland bedoeld is, omvat een uur lang samenvattingen van het Eredivisievoetbal, in opdracht van BVN geproduceerd door Eyeworks Sports en gepresenteerd door Mari Carmen Oudendijk. Later deze week moet blijken hoe de continuiteit van de uitzendingen voort zal gaan.

Het verbod is overigens opvallend, aangezien de Duitse sportzender DSF op de Astra 1 wel ongecodeerd digitaal en analoog samenvattingen van de Nederlandse Eredivisie uitzendt op zondag. Volgens Talpa en Eredivisie CV is dit geen probleem omdat deze zender in het Duits uitzendt en er sprake is van een natuurlijke overspill.

BVN-TV is in Europa ongecodeerd te ontvangen voor alle schotelbezitters via de Astra1 en Hotbird, maar zendt ook voor andere werelddelen uit waaronder de Verenigde Staten/Canada, de Nederlandse Antillen, Aruba, Suriname, Zuid Afrika en AustraliĆ«. Talpa die de samenvatting-uitzendrechten van de Eredivisie voetbalwedstrijden voor Nederland bezit, wordt voor satellietkijkers uitgezonden via het ‘betaalde’ themazenderpakket ‘basispakket’ en is via internet kosteloos te zien dankzij een internetstream (circa 700 kbit/s).

ARTIKEL AANGEPAST MAANDAG 14 uur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *