France 24: een tegenhanger voor CNN, Al Jazeera en BBC World?

80 miljoen euro aan budget in het eerste jaar, 170 journalisten met meer dan 25 nationaliteiten. 190 miljoen mensen kunnen de zender vanaf dag één ontvangen in Europa, het midden-Oosten, de Verenigde Staten en Afrika, uitzendingen in het Frans en Engels, later in 2007 ook in het Arabisch en vanaf 2009 ook in het Spaans. In december zal France 24 als nieuwe internationale nieuwszender vanuit Frankrijk van start gaan. De nieuwszender is een resultante van de politieke aspiraties van Frankrijk om op het internationale toneel mee te willen spelen; over de komst van deze zender is enige jaren discussie vooraf gegaan. Politieke drijfveer is een stem te willen zijn in de wereld der grootmachten waar op het mediaveld vooral CNN International, BBC World en Al Jazeera een rol spelen.

De zender wil als onafhankelijke, analyserende, respectabele, luisterende, kennisomvattende, humane, moderne en noodzakelijke zender te boek staan. Daarnaast wil het de Franse waarden uitstralen:: het debat aangaan met verschillende opinies vanuit journalistieke hoeken, de essentie van het debat, de confrontatie en contradicties tonen alsmede de traditie van de cultuur en de kunst van het Frans leven tonen. France 24 is een publiek/private joint venture van TF1 en de publieke omroep France Télévisions.

France 24 zal op satelliet uitzenden via o.a. de Astra1, Hotbird 7A, Atlantic Bird2, Eurobird (o.a. Sky UK), ArabSat 3A, NileSat 102, NSS7 (C-band). Canal Digitaal Satelliet en TV Vlaanderen zullen de nieuwszender in hun kanalenlijsten opnemen. Er zijn nog geen kabelaars die de nieuwe internationale Franse nieuwszender zullen doorgeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *