Fusie voor vorming grootste Nederlandse kabelaar goedgekeurd

De overname van Essent Kabelcom/@Home door Warburg Pincus en Cinven is door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) goedgekeurd. 2,6 miljard euro zullen beide bedrijven betalen voor de overname aan Essent NV, het energiebedrijf van overheden in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. De NMa heeft in een persbericht de overname goedgekeurd.

De overnamegoedkeuring is opmerkelijk omdat de nieuwe combinatie met 3,41 miljoen kabelabonnees 48 % van de Nederlandse huishoudens van televisiesignalen voorziet en daarmee 55 % van de Nederlandse kabelhuishoudens tot een zeer dominante speler kan worden beschouwd. De NMa stelt dat er geen negatieve gevolgen kunnen zijn voor het televisie-aanbod aan consumenten ten aanzien van de positie van tv-stations. De NMa ziet evenmin negatieve effecten voor de ontwikkeling van IPTV of DVB-T.

Nu de overname is goedgekeurd begint de voorbereiding voor een integratieproces van Casema, Multikabel en Essent Kabelcom/@Home. Casema en Multikabel zijn immers sinds enige tijd al eigendom van Warburg Pincus en Cinven die hiertoe de ‘Zesko Holding’ in het leven hebben geroepen. De verwachting is dat de feitelijke overname nog voor eind januari zal plaats vinden. Dan zal ook meer duidelijk moeten worden hoe de integratie van de drie kabelexploitanten in de praktijk er uit zal zien. De verwachting is dat er één merk, propositie en directie (met hoofdkantoor te Groningen) zal komen. Het integratieplan omvat zowel het organisatorische deel (inclusief directievoering en de bedrijfslocaties), het merk, het aanbod alsmede de prijsproposities van de diverse produkten en een planning daartoe. Aangezien voor Essent Kabelcom/@Home een baangarantie is overeengekomen tot 1 januari 2009 en dit niet voor Casema- en Multikabel-medewerkers het geval is, wordt bekeken hoe daarmee zal worden omgegaan de komende periode.

Casema-woordvoerder Gradus Vos en Essent Kabelcom/@Home-woordvoerder Jeroen Brouwers zeggen beiden blij te zijn met de toestemming van de NMa. De toestemming heeft circa 7 weken op zich laten wachten, waarbij deze in één keer is afgegeven zonder tweede procedure. Volgens Brouwers zou Bernard Dijkhuizen – thans algemeen directeur van Essent Kabelcom/@Home het een ‘eer’ vinden om voor de nieuwe eigenaren te mogen werken. Dijkhuizen is echter in dienst van Essent NV en is daardoor niet automatisch verbonden aan het kabelbedrijf na de verkoop. Marcel Nijhoff (Multikabel, directievoorzitter), Walter Blom (Casema) en Andrei Noppei (Casema) vormen thans de Raad van Bestuur van Zesko Holding. Zesko kondigde eerder aan dat dat na de overname ‘de samenstelling van de holdingdirectie nog gaat wijzigen’. De woordvoerders van de huidige twee kabelbedrijven zeggen nog niet vooruit te willen lopen op het integratieplan, aangezien de plannen de periode worden ingevuld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *