TMF: ‘Actie in Staphorst was spontane actie zonder vergunning’

De actie van MTV Networks BV om bij de lancering van TMF Radio op de tv-zender TMF in Staphorst vuurwerk af te steken was een ‘spontane actie’. Dit zegt een woordvoerster van MTV Networks – waar TMF onderdeel van is – in reactie op de vraag daartoe. “We vinden alle commotie verschrikkelijk jammer. De actie was mede bedoeld om het vuurwerkverbod bij oud & nieuw in Staphorst aan de orde te stellen.” MTV Networks BV had geen vergunning voor het afsteken van het vuurwerk en evenmin aangevraagd, omdat dit een ‘spontane’ actie was om het in haar optiek ‘saaiste’ dorp van Nederland ‘wakker te schudden’. MTV Networks BV had hiertoe  zogeheten ‘honderdduizend klappervuurwerk’ ingekocht en meegenomen. TMF Radio startte daarbij haar radio-uitzendingen met de mededeling “Fuck the old radio there is a new beat in town” en spreekt haar luisteraars aan met teksten in jingles als “TMF Radio altijd hits, ook als je net door jouw enkel bent gegaan en giert van de pijn” en “Niet janken, gewoon luisteren, bitches”.

De commotie ontstond nadat bekend werd dat MTV Networks BV – volgens eigen zeggen – met de vuurwerkactie een begrafenis van een 19-jarige jongen heeft verstoord. MTV Networks was hier niet van op de hoogte, omdat het niet had geinformeerd naar mogelijke overlast-situaties en geen vergunningsaanvraag had gedaan. Het bedrijf heeft inmiddels haar excuses aangeboden middels haar website. De betrokken zanger Ali Bouali stelt op zijn website in een verklaring – na contact met nabestaanden – dat hem is gebleken dat de begrafenis na 14 uur plaats vond.

Zangers Ali Bouali (‘Ali B.’) en Yesser Roshdi (‘Yes-R’) die aanwezig waren en meehielpen bij het afsteken van het vuurwerk waren volgens de MTV Network-woordvoerster er spontaan bij betrokken en deden dit niet met voorbedachte rade. Uit reacties op de actie blijkt dat sommigen van mening zijn dat Bouali – die als populaire moslim veelal respect tussen jongeren en bevolkingsgroepen promoot – samen met TMF een harde confrontatie tussen moslims en christenen heeft bewerkstelligd. De MTV Networks-woordvoerster ontkent dat en vindt het ‘verschrikkelijk jammer’ dat nu deze conclusies worden getrokken door sommigen, en wijst erop dat het vooral een spontaan initiatief van TMF (MTV Networks BV) was zonder bijbedoelingen en dat in feite MTV Networks BV verantwoordelijk is.

De gemeente Staphorst heeft in een persverklaring bekend gemaakt dat na overleg met het Openbaar Ministerie de politie Ali Bouali strafrechterlijk zal vervolgen voor het illegaal afsteken van het vuurwerk; de gemeente verhaalt de kosten voor het opruimen bij MTV Networks. Bouali reageert op zijn eigen website het niet eens te zijn met de stelling dat Staphorst het saaiste dorp van Nederland is. Bouali was samen met zijn neef Yesser Roshdi uitgenodigd om samen met TMF VJ’s Miljouschka Witzenhausen en Valerio Zeno het vuurwerk af te stekken voor de start van TMF Radio. Bouali verklaart dat hij ‘wel degelijk respect voor mensen uit Staphorst’ te hebben. “De actie was puur ter promotie van het nieuwe radio station en was goed bedoeld. Helaas wordt het door sommige mensen anders geinterpreteerd,” aldus Bouali. Bouali verklaart verder samen met Roshdi niet op de hoogte te zijn geweest van de begrafenis en anders de actie had ‘afgeblazen’ en daarvan ‘baalt’.Opvallend is overigens dat geen vervolging tegen MTV Networks BV, de aanwezige Valerio Zeno en Miiljouschka Witzenhausen of de verantwoordelijk leidinggevende (algemeen directeur Dan Ligtvoet) is aangekondigd.

Staphorst is een van de meest protestant-christelijkste gemeenten van Nederland met louter Christelijke partijen in het College van Burgemeester & Wethouders (CDA, ChristenUnie en SGP), waarbij de burgemeester (Joop Alssema) – eveneens hoofd van de politie die de vervolging laat instellen – lid is van de ChristenUnie. De politie heeft inmiddels kenbaar gemaakt dat de aangifte los staat van de verstoring van de begrafenis.

One thought on “TMF: ‘Actie in Staphorst was spontane actie zonder vergunning’”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *