RTL met nieuw pop & rockradiostation in België

RTL Group SA is via haar 50,2 % deelneming ‘Radio H’ gisteren gestart met een nieuw radiostation in Franstalig België met een pop & rock-format onder de naam ‘Mint’. Het radiostation is gestart nadat de Franstalige Belgische RTL-dochter besloot de radiostation Contact2 en het Brusselse station BXL FM niet langer voort te zetten en de frequenties voor Mint te zullen inzetten.

RTL heeft dankzij een samenvoeging van de Contact radiogroep (Contact Vlaanderen, Contact Franstalig Belgie, Contact+) en Bel RTL de meerderheidscontrole verkregen over haar radiodeelnemingen in België. Bel RTL en Radio Contact zijn in Franstalig Belgie de best beluisterde radiostations (resp. 21,13 % en 15,62 % marktaandeel). Het is opvallend dat RTL nota bene een pop & rock format – enigszins naar het voorbeeld van het Franse RTL2 – weet te lanceren in Franstalig België, terwijl het in Nederland er niet in slaagde een succesvolle radio-operatie (met bijv. Yorin FM) van de grond te krijgen in de loop de jaren. Inmiddels heeft Mint haar website geopend op http://www.mint.fm en is wel een stream beschikbaar via deze link.

4 thoughts on “RTL met nieuw pop & rockradiostation in België”

 1. Joost: ja maar niet met elkaar. Kortom
  RTL Nederland communiceert met RTL Group
  RTL Belgique (voor het gemak) communiceert met RTL Group

  RTL Nederland en RTL Belgique dus niet. RTL Group is steeds bepalend als eigenaar trouwens.

  Bovendien: heb jij ooit een leidinggevende of iemand anders van RTL Nederland in het openbaar horen spreken over zenders of programma’s of activiteiten van RTL-TVi, Club RTL, Plug TV, Contact, Mint, Bel RTL, Philipe Delussine of ‘RTL House’?! En andersom evenzo.

  Als ik me goed herinner wekte trouwens de vrij sterke radiozender van het toenmalige RTL FM in Zuid-Limburg (Hulsberg, 10 kW, 92.1 MHz nu in gebruik door 100% NL) die toch wel vrij ver in Wallonië kwam, bij enkelen in Franstalig Belgie aldaar verwarring vanwege de aanduiding RTL. Helemaal lollig werd het toen RTL FM een programmanaam met de titel ‘Bel RTL’ ging gebruiken, exact dezelfde naam als de populairste radiozender in Belgie….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *