Fictieve voorstelling Essent Kabelcom?

Gisteren was er het Essent Kabelcomgres 2003 dat gehouden werd in het Wijnford te Lent.

Tijdens de presentatie van het vernieuwde grote digitale Essent Kabelcom-pakket van TV Home werden opvallende uitspraken gedaan. Het pakket is overigens een interessant samenstelsel van analoog uitgezonden radio & tv-zenders aangevuld met veel thema- en buitenlandse zenders. Opvallend dat pay-per-view (Filmtime) en interactiviteit trouwens voorlopig wordt gestopt in het kader van terug naar de basis…De gedane uitspraken:

Dr. Hans van de Sande:
[..] “en er zijn 6 % van de mensen hier die via een schotel tv kijken.
Er zitten zo te zien niet echt allochtonen in de zaal. [..] Ja, satelliet blijft toch beperkt.”[..]

Marc Maters (ex Digitenne manager, thans bij Essent Kabelcom de manager AV Digitaal tbv het digitale TV Home pakket):
[..] Het signaal en de stabliteit van satellietontvangst is toch iets minder dan bij digitale kabel.
[..]Bovendien ontbreken natuurlijk wat zenders als de VRT en de regionale omroep. De Top 30 zenders is dan ook niet beschikbaar op satelliet.[..]

dr. Hans van de Sande die werkzaam is aan de faculteit Psychologische, Pedagogische en Sociologische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen zou toch beter behoren te weten dan dit soort vooroordelen te verspreiden die getuigen van een bepaalde mate van discriminatie.

Geachte dr. Van de Sande: schotelkijken heeft in Nederland een marktaandeel van 7,3 % oftewel 509.400 huishoudens d.d. oktober 2002, deze cijfers zijn afkomstig van Intomart en is de ENIGE volledig gedigitaliseerde infrastructuur. Bovendien is deze infrastructuure sterk groeiende. Als u zich had laten informeren over de satellietmarkt had u de gedane opmerkingen waarschijnlijk nooit gedaan. Uw gedane opmerking over allochtonen en schotelbezit is tekenend voor uw beeld over hoe u allochtonen ziet als groep en de totale groep van huishoudens die via de satelliet kijken. Blijkbaar wilt u dat maar al te graag in een bepaald hokje stoppen. Gelukkig is de praktijk anders en laat zich dat niet in zo’n hokje stoppen!

Marc Maters heeft blijkbaar na zijn kortstondige carrière bij Digitenne als ‘manager strategie & business development’ zo zijn eigen ideëen over satellietontvangst. Maar het is te hopen dat Maters als bij AV Digitaal manager bij Essent Kabelcom zijn ideeën over digitale kabel-televisie gerealiseerd ziet worden. Essent Kabelcom kan in ieder geval weten dat bij Casema het gratis weggeven van digitale kabelontvangers in twee gemeenten gedurende enkele jaren NIET werkte, ondanks een redelijk soortgelijk aanbod van toentertijd circa 7,50 Euro per maand. Essent Kabelcom kiest nog steeds de weg van koppelverkoop en betaal-televisie. Met andere woorden ja, de digitale kabelontvanger bij Essent Kabelcom wordt per 15 september in de winkels te koop aangeboden, maar een apart digitaal abonnement is verplicht a 8,50 Euro per maand + natuurlijk het analoge abonnement à 12,60 Euro per maand bij Essent. En dat voor zenders die in veel gevallen digitaal op satelliet helemaal niets kosten als je een trio feed hebt (Astra 1-2-Hotbird)!

Welke dat zijn? ARD, ZDF, WDR, RTL, Pro Sieben, Sat.1, Kabel 1, BBC 1, BBC 2, CNN, BBC World, EuroNews, CNBC Europe, Al Jazeera, Sky News, Eurosport, Extreme Sports, Sailing Channel, Motors TV, Travel Channel, TCM, Life TV, Reality TV, Fashion TV, Arte, RTBF Sat, Rai Uno, TRT Int, TVE Internacional en TV 5. En dan heb ik het nog niet eens over alle tv- en radio-zenders die Essent Kabelcom uberhaupt NIET aanbiedt die sowieso altijd gratis op satelliet zitten, evenmin heb ik het nog over de digitaal uitgezonden themazenders die op abonnementsbasis vele malen goedkoper dan digitale kabel-televisie + analoge televisie, op satelliet beschikbaar zijn.

En ja, Essent Kabelcom: u heeft (nagenoeg) het monopolie op regionale publieke zenders alsmede op de VRT-zenders. Gefeliciteerd. Hoe komt dat? Door de Mediawet, die nog steeds gewijzigd dient te worden, terwijl de overheid niet wil investeren in de uitzending op satelliet van regio-zenders.
De verplichte monopoliepositie van de VRT-zenders blijft daarbij gewoon bestaan! Kunt u dan zulke vergelijken maken op eerlijke gronden? Nee, want dit wettelijk ingrijpen in de markt door de wet kan men beschouwen als (terechte, maar toch) inmenging in de markt! Aan te nemen is dat zonder die wetsartikelen bij Essent Kabelcom in noord-oost Groningen de VRT anders nooit beschikbaar was gekomen……

O ja Essent Kabelcom: de kwaliteit van satellietontvangst van alle zenders is nagenoeg altijd beter dan digitale kabel-televisie. Waarom? Deze kijkers – uitgaande van de genoemde triofeed installatie- ontvangen het bronsignaal van nagenoeg ALLE zenders. Dat kunt u nooit aanbieden, aangezien u altijd opnieuw moet multiplexen; bovendien is er altijd een kans dat u er nog compressie bovenop gooit en daardoor de beeldkwaliteit ietsjes verslechterd. Ik zou zeggen:
digitale ontvangst = ontvangst of geen ontvangst. Digitaal (of het nu kabel, satelliet of ether is), is trouwens niet per definitie mooi, maar dat zullen de grote groepen kijkers die u verwacht te behalen bij TV Home u straks misschien nog wel weten te vertellen. Dit heeft te maken met hoe de parameters ingesteld worden. Overigens laat dit onverlet dat het totaalpakket aan zenders van TV Home
best aardig is samengesteld en op zich een interessant pakket is!……….

Tenslotte Essent Kabelcom:
Als je eerlijk wilt concurreren tussen infrastructuren, behandel ze dan met respect. Duw ze niet in een hoekje met een valse voorstelling van zaken, maar vertel de feiten. Fictieve voorstellingen heeft vooral de kabelwereld al genoeg gehad………………..

P.s. dr. Hans van de Sande reageerde na het maken van dit stukje met de mededeling dat hij achteraf niet zo gelukkig was met de ‘wat ongelukkige grap over allochtonen’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *