Luikse kabelexploitant weigert Ketnet/Canvas:boete

In Franstalig België geldt een must carry principe die wederzijds is:
Als de Vlaamse kabelexploitanten de twee RTBF-tv- zenders doorgeven,
dan moeten de Franstalig Belgische kabelexploitanten de twee VRT-tv zenders doorgeven. Dit in het kader van de verplichte doorgifte van de Belgische (Vlaams & Franstalige) publieke tv-zenders in HEEL België. Er is één kabelexploitant die dat weigert. De kabelexploitant van de provincie Luik: Télédis, in handen van de Association Liegeoise de l’Electricite (ALE).

Deze geeft alleen VRT TV 1 door, VRT Ketnet/Canvas is alleen via het digitale betaal-aanbod van ‘Le Bouquet’ te zien. Het Belgisch-Franstalige Conseil Superieur de l’Audiovisuel heeft op 4 september 2003 de Luikse kabelexploitant erop gewezen dat VRT Ketnet/Canvas analoog dient te worden doorgegeven. Télédis verweerde zich in de zaak met het standpunt dat er geen klachten waren over de ‘niet-doorgifte’ en dat gezien de culturele belangstelling en de bevolkingsamensteling in de regio Luik het niet logisch is om VRT Ketnet/Canvas analoog door te geven. Echter must carry, is must carry, dus het CSA heeft uiteindelijk een boete opgelegd van 15.000 euro aan de kabelexploitant. Overigens geeft Télédis Nederland 2 24 uur per dag door, maar Nederland 1 kent een wonderlijke kanaaldeling met de Griekse publieke internationale zender ERT SAT. Nederland 3 is niet te zien, maar Radio 2, 3 en 4 zijn via kabelradio wel te horen (onder de interessante namen NOZ 2, NOZ 3 en NOZ 4).

Voor de uitspraak: zie CSA spreekt zich uit (Frans) (PDF)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *