AB 3, AB 4, AB 5 versus RTL-TVi, ClubRTL, PlugTV!?

In Franstalig België is een interessante competitiestrijd gaande. RTL dat van oudsher domineerde en zo’n 20 jaar de alleenheerschappij voor (eigen) commerciële televisie had, heeft nu enkele jaren concurrentie van AB 3. Met de start van Plug TV probeert RTL Group in de kleine Franstalige Belgische markt zo groot mogelijk te blijven. Vooral RTL-TVi verloor iets aan marktaandeel de afgelopen twee jaar; Club RTL lijkt zich iets hersteld. AB 3 profileert zich als ‘generalistische’ televisie met films, series, magazines, informatie, spelprogramma’s, jongeren en portprogramma’s. AB 4 programmeert vooral series. Het nog te starten AB 5 zou vooral jongeren moeten aanspreken. Plug TV doet overigens vooral MCM 100 % Belge en de Franse versie van MTV concurrentie aan, alsmede de ‘eigen’ RTL-zenders. De AB-zenders zijn in handen van Jeebee Media SA (62,6 %), maar de AB Group uit Frankrijk heeft eveneens een belang (25 %). Kortom Naast Nederland en Vlaanderen vindt er volop concurrentie plaats in Franstalig België.
Wallonië telt 3,37 miljoen inwoners; Brussel bijna 1 miljoen inwoners.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *