Volwassen radio alleen na 22:30 uur in Frankrijk?

De ‘Conseil supĆ©rieur de l’audiovisuel (CSA)‘, oftewel het Franse Commissariaat voor de Media heeft Franse radiostations verboden om voortaan voor 22:30 uur ”programma’s die mogelijk de gevoeligheid kunnen schaden van mensen die jonger zijn dan 16 jaar”.

Geconstateerd is nl. volgens datzelfde CSA dat er enkele ‘uitglijders’ zijn in bepaalde radio-uitzendingen. Het CSA wijst er ook op dat er geen ‘signalatiesysteem’ (in Nederland is dat NICAM/KijkWijzer) bestaat voor radio, terwijl die wel voor televisie bestaat. Audio-pornografie en audio-geweld (wat dat ook moge wezen) is volgens het CSA helemaal uit den boze, omdat niet met coderingen jongeren van onder de 16 geweerd kunnen worden.

Het CSA wijst ook naar de Verenigde Staten waar soortgelijke regels bestaan. Het radiostation NRJ heeft al een waarschuwing gehad naar aanleiding van bepaalde uitzendingen waarin de ‘waardigheid van personen’ in het geding is….

Sja…de vraag is of in het ‘normen en waardenland’ van Balkenende dit nu ook in Nederland aan de orde zal zijn……

Overigens kan je je altijd het niveau van bepaalde uitzendingen afvragen, maar de vraag is of je dat overheidswege wil beinvloeden. In de praktijk blijken luistercijfers, maar ook waardeercijfers (deze bestaan overigens niet) soms al aan te geven wat luisteraars ergens van vinden….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *