Songfestival!

Het 54e festival van San Remo, het festival van het Italiaanse lied is gewonnen door Marco Masini met zijn lied ‘L’uomo Volante’. Het nummer is na te zien via deze videolink. Nummer twee is Mario Rosini (Crudele) en nummer drie Linda (Aria sole terra e mare)

De San Remo uitzendingen van Rai Uno zijn overigens ook nog terug te zien via Rai Click op internet. Mensen als Lionel Ritchie, Gipsy Kings, Blues Brothers, Las Ketchups, Bill Wyman en Italiaanse bekendheden (waaronder Adriano Celentano) kwamen ook langs.

Het Festival van San Remo wordt in Eurovisie (EBU) uitgezonden. Ik vraag me echter af welke zender – behalve Rai Uno & Rai International – deze uitzending overneemt….

Een interessante bijkomstigheid is dat de Rai dit jaar een tijdelijk digitaal tv-kanaal ter gelegenheid van het festival op satelliet en in DVB-T (gratis/Free to Air) uitzond: Rai Festival.

De Rai doet overigens al jaren niet meer mee met het Eurovisie songfestival, terwijl Italie in het verleden maar twee keer het songfestival won, maar wel veelal op de tweede of derde plek eindigde. Italie behoorde wel tot de oprichtende landen die vanaf het begin heeft meegedaan aan het Eurovisie Songfestival. Sinds 1994 doet ItaliĆ« niet meer mee (uitzondering 1997), ondanks dat Italie tot de Top 5 Europese landen hoort en een zeer rijke muziek-cultuur kent! (Het San Remo festival is bijvoorbeeld vier jaar ouder dan het Eurovisie-songfestvial). De Italiaanse Eurovisie-fansites Euro 80 en Italy-OGAE site besteden er aandacht aan. Het songfestival is in Italie rechtstreeks alleen via de satelliet te ontvangen via buitenlandse zenders en wordt bij de Rai ofwel niet ofwel ‘s nachts (vertraagd) uitgezonden….

Meer info over San Remo is ook via de Rai-San Remo site te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *