Rechter met mening over Colorful/NOS zaak

Volledige uitspraken van rechters bieden soms nog interessante materie tot. Zo ook de uitspraak van de rechter over de zaak van de NVCR (Nederlandse Vereniging van Commerciele Radio) versus NOS/NPS aangaande de overname van Colorful Radio. Alhoewel de rechter procedureel de bal bij het Commissariaat voor de Media neerlegt, blijkt uit de tekst van het vonnis dat de rechter o.a. zich met de NVCR afvraagt of het ‘tot de taak van de publieke omroep behoort om een niet-levensvatbare omroep [..] bedoeld is om op een zesde net de hoofdtaken uit te voeren waarvoor vanwege de huidige programmering op de bestaande vijf netten geen ruimte is.’

Daarmee raakt de rechter het kernpunt van (politieke) discussies over de NOS waar de Raad van Bestuur een verantwoordelijkheid heeft: horen te definiëren kerntaken niet door de hoofdtaakzenders (Radio 1, 2, 3FM, 4 en 747AM) te worden uitgevoerd en behoren (wederom te definieren) nevenactiviteiten op nevenzenders?

(of platter gezegd: hoort bij de publieke functie van het publieke omroepstelsel ook het brengen van de programma’s en muziek zoals Colorful Radio die op de kabel biedt op Radio 1-2-3FM-4-747AM in plaats van alleen op de kabel en bijv. de Tros Zaterdag op Radio 3FM?)

Lees hier de tekst van het vonnis nog eens na

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *