RTL, radio, Kjaerby Jensen en Noordzee FM

Op 18 december 2002 werd het vertrek van Robert Kjaerby Jensen bij YorinFM aangekondigd. Kjaerby Jensen was directeur radio voor Yorin FM en was tegelijkertijd presentator van het ochtendprogramma. Destijds werd door het bedrijf gesteld dat “De grote hoeveelheid taken van Jensen bij Yorin FM, het radiostation van HMG, is volgens beide partijen in de toekomst niet verenigbaar met Jensen’s televisiewerkzaamheden voor HMG.” (persbericht 18 december 2002)

RTL Group Beheer BV, waar Yorin FM en RTL FM onder vallen, maakte gisteren de terugkeer van Kjaerby Jensen (30) bekend. Hij is daarbij niet alleen als presentator aangesteld, maar zal wederom een directiefunctie bekleden als ‘creatief directeur’ en daarmee samen met Arthur Weijers (directeur radio) verantwoordelijk worden voor de programmering van RTL FM en Yorin FM. Kjaerby Jensen zal ook op televisie actief blijven ondanks dat een dergelijke activiteit december 2002 als ‘niet verenigbaar’ werd beschouwd (destijds met een ochtendprogramma en de functie directeur radio).

Het is opvallend dat RTL Group Beheer BV Kjaerby Jensen opnieuw een rol speelt die hij jaren geleden eveneens had; een rol die bovendien conflicterend is met zijn eigen radioprogramma jegens andere presentatoren op de zender. De 30-jarige radioman wordt thans door Fons van Westerloo aangeduid als ‘enorme kenner van radio met onbegrensde kwaliteiten’ en door Arthur Weijers als onderdeel van een ‘stevig fundament’ en een ‘excellent radiomaker’. In zijn rol als creatief directeur en directeur radio heeft Kjaerby Jensen echter vooral voor afkeer gezorgd in de radiomarkt jegens Yorin FM, gezien zijn zakelijke opstelling en communicatieve wijze van handelen. Binnen de geledingen van RTL Nederland werd zowel in directiekringen alsmede op werkvloerniveau na zijn vertrek erkend dat Kjaerby Jensen zeer moeilijk was om mee samen te werken. Bij Noordzee FM had hij nadat deze was binnengehaald GEEN leidinggevende functie.

Yorin FM en RTL FM hebben tot 1 september 2011 zogeheten nationale commerciële FM-licenties met teschnische dekking van resp. 65 % en 59 %. Yorin FM is tot op heden niet in staat gebleken meer marktaandeel te realiseren dan toen het een beperktere technische dekking had. De Staat der Nederlanden heeft – zoals in de procedure heeft voorzien – in het eerste jaar (aflopend op 1 september 2004) aanspraak gemaakt op in totaal 14,607 miljoen euro voor het gebruik van de frequenties voor de twee nationale FM-frequentienetwerken door RTL Group Beheer BV. De komende jaren zal de Staat telkens 7,1035 miljoen euro per jaar van RTL Group Beheer BV wensen te ontvangen, gezien de (geslaagde) gedane biedingen op de frequenties in 2003. Dit soort bedragen hoefde RTL Group Beheer BV voor het gebruik van de (beperktere) frequentieruimte tot 1 juni 2003 niet te betalen. De vraag komt dan op of en hoe het mediabedrijf denkt en in staat zal moeten zijn deze bedragen terug te verdienen, waarbij ook nog eens medewerkers, zendernetwerk en reclameverkoopapparaat gefinancierd dienen te worden. Gezien de prestaties tot nu toe voor het radiostation lijkt de periode tot 1 juni 2004 hoogsvermoedelijk een zwaar verliesgevende voor de Nederlandse radiotak van Bertelsmann’s RTL Group SA. 17 maart zullen overigens de cijfers over 2003 bekend worden gemaakt. Uitgaande van de marktpositie van Yorin FM die in 2002 met 9 miljoen euro omzet 3 miljoen EBITA-winst wist te behalen (zonder deze te betalen bedragen), kan afgevraagd worden of RTL Group Beheer BV in staat zal zijn om van beide stations een winstgevende exploitatie te behalen. Concurrentie van Sky Radio, Radio 538, Radio Veronica en andere radiostations is daarbij hevig; RTL FM scoort tot op heden als non-stop radiostation met nieuwsflitsen lager dan bijv. het kabelradiostation Radio 10 Gold en het middengolfradiostation Arrow Rock Radio. Het profiel van Yorin FM is zeer onduidelijk.

Ondanks een presentatie in oktober jl. waarin de inmiddels vertrokken manager radio en Fons van Westerloo duidelijk trachtte te maken dat Yorin FM een brutaler station zou behoren te worden, lijkt het radiostation thans niet verder te komen dan het inplannen van het eigen Idols waarmee dat imago te niet is gedaan. Het bouwen en openen van een nieuwe (mooie) studio hielp evenmin, maar betekende uiteraard wel nieuwe investeringen. Het inhuren van Rob Stenders en Robert Kjaerby Jensen legt bij beide heren gezien de financiële druk tot presteren met daarbij een behoorlijke last voor Stenders die tot de afgelopen jaren gewend is in een vooral publieke omgeving te opereren. De vraag komt op of Kjaerby Jensen met zijn zakelijke reputatie en het door RTL aangeduide ‘nieuwe talent’ dat gedurende de dag ingeprogrammeerd wordt, afdoende is om luistercijfers en radio-omzet zodanig te doen verhogen dat Yorin FM een rendabel station kan blijken. Dat ‘nieuwe talent’ bestaat overigens ook uit Frank Dane, een pseudoniem van Frank Kjaerby, de broer van Kjaerby Jensen die sinds begin februari bij Yorin FM werkt.

Uit informatie van het mediabedrijf lijkt het alsof de tijd is stil blijven staan. Ruud Hendriks (oud RTL-directeur en mede-oprichter RTL Veronique/RTL 4 en RTL Radio) zei over radio begin jaren 90 bij RTL dat ‘radio in een tv-organisatie altijd een ondergeschoven kindje is’ en ‘reclame werd verkocht door een organisatie (IPN SA) die alleen maar behoefte had om tv-zendtijd te verkopen en elke seconde voor radio eigenlijk zonde van de tijd vond’ (uit Rap van Fortuin).

Overigens zijn de problemen bij Noordzee FM niet minder: voor EEN landelijke licentie (68 %) vraagt de staat jaarlijks 10,05 miljoen euro en het eenmalige financieel instrument is – als het goed is – eveneens betaald ter waarde van 5,343 miljoen euro. Is het format van enkele ‘sterren’ met semi non-stop muziek daartussen onder verantwoording van Erik ‘LP’ de Zwart in staat om dit elk jaar terug te verdienen voor John de Mol’s Talpa Radio International BV?
Het vertrek van Kjaerby Jensen is door De Zwart getypeerd met de woorden ‘Jensen bleek helaas toch niet die luisteraars te trekken die wij hadden verwacht’. In ieder geval een logischere uitleg voor het vertrek dan dat RTL geeft voor het terug willen hebben van de Voorburger….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *