DVB is iets anders dan Audio SCPC DVB-S

Dat DVB iets anders is dan Audio SCPC DVB-S, is wellicht bij niet iedereen bekend, maar een persaankondiging om te melden dat men de eerste is die uitzendt in DVB, staat op z’n minst een beetje vreemd.

DVB (Digital Video Broadcasting) bestaat immers sinds 1992. Talpa Radio die met Noordzee FM meldde ‘de eerste’ te zijn in DVB uit te zenden in Nederland, gaat in Audio SCPC DVB-S uitzenden. Immers radiostations als Radio 10 Gold (ook Talpa Radio), Sky Radio, Radio 1-2-3-4-747AM, ConcertZender en vele anderen zenden al jaren uit in DVB-S, de algemene uitzendstandaard voor (DTH) satellietuitzendingen. Sinds vorig jaar zenden in Nederland ook radiostations in DVB-T uit.

Hetgeen Xantic op de Eutelsat W2 aan het doen is, is het overzetten van de radiostations die in de zog. RadioNet250B (APTx) standaard uitzenden naar Audio SCPC DVB-S. Hierbij zal een radiostation bijvoorbeeld met 256 kbit/s zelfstandig capaciteit kunnen gebruiken op satelliet.

De firma Profline heeft daarbij een methode ontwikkeld om RDS (Radio Data System) mee te kunnen zenden. Deze methode kan overigens ook bij de ‘reguliere’ DVB-S uitzendwijze gebruikt worden op de Astra 1. De audio SCPC DVB-S uitzendingen kunnen NIET met reguliere satellietontvangers die voor consumenten bedoeld zijn, ontvangen worden, aangezien deze meestal alleen signalen met een bandbreedte vanaf 1,5 ├á 2 Mbit/s kunnen ontvangen. Uitzending via de Astra 1 (eventueel bij Canal Digitaal Satelliet waarbij consumenten ook direct bereikt worden) (in MCPC DVB-S) maakt kwalitatief niet uit. Hetgeen Noordzee FM nu doet is overgaan van RadioNet250B (APTx) naar Audio SCPC DVB-S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *