RTL Group SA: en de resultaten…

RTL in Nederland: televisie gaat goed, radio is een ander verhaal

Vandaag heeft RTL Group SA haar resultaten bekend gemaakt. Als min of meer verwacht draaide het tv-deel in Nederland zeer goed. 320 miljoen euro omzet met een EBITA-winst (operationeel resultaat) van 30 miljoen euro. In 2002 draaide het tv-deel nog 315 miljoen euro met 15 miljoen euro EBITA-verlies. Verdeeld over de jaardelen blijkt de tv-winst vooral in het tweede deel van 2003 behaald te zijn: immers 10 miljoen operationele winst (over 163 miljoen euro omzet) was er in de eerste helft, wat de 20 miljoen euro (op 157 miljoen euro omzet) naar de tweede helft doet verwijzen. Onduidelijk is bij de cijfers – als altijd – hoe de verdeling is tussen RTL 4, RTL 5 en Yorin qua winstgevendheid. Maar geconcludeed kan worden dat de gewezen topman Dick van der Graaf een mooi resultaat heeft bereikt. De man die medio 2003 uiteindelijk het veld moest ruimen door een wijzigende strategie van RTL Group SA en eigenaar Bertelsmann AG. Officieel gaat de pluim uiteraard ook naar Fons van Westerloo. De Nederlandse deelneming is sinds 1997 niet meer winstgevend geweest. Eén opvallendheid viel op bij de presentatie: de netto marktaandeelcijfers in de reclame-omzet (televisie) voor RTL Group SA bedroeg in 2003 43,3 %. SBS Broadcasting BV behaalde 28,7 %. Blijft over 28 % voor de STER, MTV Networks BV en overige exploitanten. Het marktaandeel van RTL is daarbij best groot te noemen.

Met radio gaat het – als verwacht – slecht. RTL FM en Yorin FM boekten niet alleen slechte martkaaandelen, ook de cijfers zijn bedroevend. Yorin FM kreeg landelijke dekking en een zusje erbij in de vorm van RTL FM. Dit resulteerde in een DALING van de omzet met twee miljoen euro naar 7 miljoen euro. Het EBITA-verlies bedroeg 5 miljoen euro. Weliswaar kwam 4 miljoen van de omzet uit het tweede deel van 2003, het operationeel EBITA-verlies was tegelijkertijd over het tweede deel 4 miljoen euro, maar dan in de min. In 2002 boekte Yorin FM met een vol jaar van beperktere FM-dekking 3 miljoen euro winst op 9 miljoen euro omzet. De problemen van RTL Group SA in Nederland zijn met andere woorden omgeslagen van televisie naar radio. Dankzij de grote operationele winstcijfers van televisie kan RTL Group SA op basis daarvan wel stellen dat het Nederlandse deel met 25 miljoen euro EBITA-winst op 327 miljoen euro omzet in algemene zin goed presteerd. Het typeren van de radio-activiteiten als ‘startop-fase’ is een risicovolle: immers Yorin FM bestaat al jaren. Het is de vraag of RTL Group SA in Nederland
dit in 2004 zal weten te herstellen. Over de eerste helft van 2004 is immers nog niet te verwachten dat dit het geval is; immers de rekening van de Staat der Nederlanden ter waarde van 7 miljoen euro zoals eerder aangegeven.
loopt door. Klein detail: opvallend dat in het persbericht van RTL Group SA de hoogste maandcijfers voor RTL FM worden gepresenteerd als ‘last available ratings’ (oktober/november 2,2 % in de doelgroep 20-49), terwijl het radiostation in september/oktober in diezelfde doelgroep 1,6 % scoorde en in november/december 2,1 %.

In Franstalig België doen RTL TVi en Club RTL het overigens redelijk goed met 130 miljoen euro omzet (stabiel) met een stijgende EBITA-winst naar 19 miljoen euro; Bel RTL behaalde een omzet van 18 miljoen euro met 9 miljoen euro EBITA winst. De belangrijkste markt voor RTL Group SA, Duitsland scoorde overigens in een stijgende lijn. RTL Group SA behaalde in 2003 een totaalomzet van 4,45 miljard euro met een netto winst van 14 miljoen euro. In 2002 was dit nog een netto verlies van 56 miljoen euro op 4,36 miljard euro De EBITA winst bedroeg in 2003 487 miljoen euro, in 2002 424 miljoen euro. ‘Goodwill-impairment en ammortisatie’, rente en andere financiële afrekeningen bepalen het verschil tussen EBITA en netto resultaat.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *