RTL verbaast over Van der Laan

RTL Nederland zegt verbaasd te zijn over de stappen die Medy van der Laan (D66) heeft genomen door aan te kondigen tot wettelijke verplichtingen te komen voor ondertiteling voor doven en slechtshorenden. Volgens directeur communicatie Jacqueline Hekkers heeft haar bedrijf via de koepelorganisatie VESTRA recentelijk overleg gehad met het ministerie van OC&W. In oktober 2001 (onder het gezag van toenmalig Staatssecretaris Rick van der Ploeg) is een ‘plan ingeleverd’. ‘Iets klopt er niet aan wat ze zegt’, zo stelt de communicatiedirecteur. Hekkers stelt dat RTL middels VESTRA een ‘eigen voorstel’ in bespreking heeft met het ministerie en dat het vreemd is dat de staatssecretaris wettelijke maatregelen wil afkondigen om ondertiteling voor doven- en slechthorenden mogelijk te maken. Daarbij erkent Hekkers dat ook de vraag tot financiering door het ministerie tot de RTL-voorstellen behoort in het overleg. Hekkers wil niet uit de doeken welke voorstellen er exact vanuit de zijde van RTL resp. VESTRA liggen. Alhoewel Jacqueline Hekkers op vraag antwoordde dat haar bedrijf geen ondertiteling zou uitzenden, zenden RTL 4 en Yorin dagelijks bij de soapseries Onderweg naar MOrgen en Goede Tijden, Slechte Tijden ondertiteling uit voor doven- en slechthorenden. RTL 4 en RTL 5 zouden bij een wettelijke regeling geen plicht hebben tot ondertiteling gezien hun Luxemburgse status. Hekkers wilde niet ingaan op de aankondiging van de staatssecretaris hoe het bedrijf voor Yorin daarmee om zal gaan. Theoretisch kan Yorin ook een niet-Nederlandse zender worden. Hekkers houdt het erop dat ‘Yorin een Nederlandse licentie heeft’ en liever in gesprek wil blijven met het ministerie van OC&W.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *