Irdeto2 en verkoopmodel digitale kabel…

Multikabel BV en Casema NV stappen over op de Irdeto2-codering voor hun digitale (betaal) kabelaanbod. Daarmee volgen beide kabelaars Essent NV’s Essent Kabelcom die eerder met Irdeto Access een overeenkomst sloot voor haar digitale kabelaanbod TV Home. Net als TV Home zullen Casema Digitale Televisie (CDT) en Multikabel Digitaal naar verwachting in simulcrypt uitzenden. Dit betekent dat naast de thans in gebruik zijnde Viaccess1-codering de Irdeto2-codering erbij gebruikt zal worden zodat de bestaande kijkers niet in de koud worden gezet.

Casema NV werkt aan de herlancering van CDT die vermoedelijk in de zomer (juli?) zal plaats vinden (eerder was nog dit voorjaar verwacht).

Daarbij zal CDT het model van Essent Kabelcom volgen, waarbij digitale kabel-tv ontvangers verkocht zullen worden in de winkel. Nu heeft Casema voor haar CDT-produkt minder dan 27.000 abonnees op 1,33 miljoen analoge abonnees. Opvallend is dat daarmee in een kabelgebied van circa 3,4 miljoen huishoudens dezelfde techniek wordt aangeboden. Voor deze groep kijkers wordt het signaal technisch aangeleverd door Mediakabel, een dochter van UPC, Essent NV en Multikabel. Ondanks dat er voor het gehackte Viaccess1 een nieuwe versie (Viaccess2) beschikbaar is, kiezen de drie Nederlandse kabelaars voor het in Hoofddorp gevestigde Irdeto Access (een dochter van het Zuidafrikaanse Naspers). Voor de goede orde: doordat digitale kabeltelevisie in Nederland marginaal is, heeft piraterij nooit een rol van betekenis gespeeld in deze sector. Viaccess is een dochter van France Télécom, de vroegere eigenaar van Casema.

In het verkoopconcept van de digitale kabelontvangers geldt overigens dat zonder extra abonnement deze ontvangers in tegenstelling tot bijv. satellietontvangers, onbruikbaar zijn. UPC gebruikt in haar werkgebied (2,3 miljoen analoge abonnees) een volstrekt andere standaard en andere filosofie (huurconcept). Digitale kabeltelevisie wordt in Nederland aangeboden als extra produkt bovenop analoge kabeltelevisie. Geen van de kabelaars is er in geslaagd om meer dan 5 % van hun analoge klantenbestand als abonnee te kunnen noteren. Dit ondanks
verscheidene concepten waarmee de kabelaars al jarenlang actief zijn.

Referenties:
Persbericht Irdeto Access/Essent Kabelcom

Panasonic’s nieuwe kabel-ontvanger

(Websitebeheerders: dit artikel jatten?! Liever niet! vanwege (c))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *