Sky Italia met censuur op satellietontvangst?

(UPDATE ZIE ONDER!)
Satellietontvangst voor de 2,4 miljoen huishoudens die bij Sky Italia een abonnement hebben, zal onderhevig worden aan een soort technische monopolie/censuur-regeling.

Immers met satellietontvangst bestaan, naast betaal-televisiezenders die gecodeerd zijn, veel ongecodeerde tv-zenders. In de standaardsatellietontvangers die Sky Italia heeft geintroduceerd met de NDS/Videoguard codering is slechts plek voor maximaal 20 ongecodeerde zenders die geen overeenkomst hebben met Sky. Dit zijn nogal wat zenders, zowel internationale zenders alsmede Italiaanse zenders.

Sky Italia heeft aangekondigd dat de komende periode de Mediaguard2 (Seca2)-codering zal wordt uitgefaseerd. Deze codering (ook gebruikt door het Nederlandse Canal Digitaal Satelliet) zou in de ogen van Sky veel gevoeliger zijn voor aanvallen van hackers en is daarom rijp voor pensionering. 1,4 miljoen digitale ontvangers van het type Goldbox (in Nederland staan soortgelijke onder de naam Mediasat van Pioneer, Philips e.d. in de markt) zullen moeten worden vervangen. Het overstapaanbod zal de abonnees waarschijnlijk weinig kosten. Operator onafhankelijke satellietkijkers met zogeheten Common Interface-modules komen buiten spel te staan.

Nog eens 500.000 ontvangers zullen softwarematig worden voorzien van de NDS/Videoguard codering en nieuwe smartcards. Voor de goede orde: Keith Rupert Murdoch’s News Corp bezit 80,1 % van Sky Italia. News Corp. bezit 78,8 % van NDS (News Datacom System), de eigenaar van het NDS/Videoguard systeem. Mediaguard is in handen van Kudelski (Nagra France).

De SkyBox die Sky Italia op de markt brengt is strijdig met de wet ‘decoder unico’ die enkele jaren geleden voor de concurrerende satelliettelevisiebedrijven het verplichte om open toegang (voor elkaars klanten) te bieden voor elkaars aanbod. Ook behelste de wet een verplichting voor ongecodeerde uitzendingen.

Tele+, de voormalige dochter van Canal+/Vivendi Universal had met haar strategie op haar standaard-Goldbox ontvangers weliswaar een beperking voor de ongecodeerde zenders, maar deze waren wel zichtbaar boven de ‘500’ geplaatst; bovendien was een eigen handmatige zoekmogelijkheid aanwezig. Bij de SkyBoxen is dit NIET mogelijk.

Voor de Sky-abonnees in Italie betekent dit dat automatische ontvangst van zenders als 24 Ore.TV, FashionTV, maar ook bijv. BBC World, regionale Italiaanse zenders of het Nederlandstalige BVN-TV in het geding is.

In het Italië waarin de generalistische media al sterk gecontroleerd worden, wordt hierdoor voor groepen mensen die alternatieve televisie zoeken met abonneetelevisie, nogal wat ontvangstbeperkingen ingebouwd. Immers als kijkers met Sky-abonnement het volledige gratis beschikbare arsenaal aan zenders op satelliet wensen te ontvangen, dan zal een aparte satellietontvanger vereist zijn. News Corp steekt duidelijk in voor een gedwongen winkelnering: immers de codering NDS/Videoguard is niet – zoals met Mediaguard2 dankzij AstonCrypt het geval is- op onafhankelijke satellietontvangers te gebruiken. Geintereseerden van het Italiaanse voetbal, maar ook kijkers naar de themazenders van RaiSat of de films die exclusief bij Sky Italia te zien zijn, zijn vooral door de maatregel getroffen. Kortom een op techniek monopolistiserende situatie.

Hierdoor wordt het voor Italiaanse free to air satellietzenders bovendien extra moeilijk om satelliethuishoudens te bereiken, dus ook voor de media is dit een drempel. Italie telt in totaal 3,7 tot 6 miljoen satelliethuishoudens op bijna 20 miljoen televisiehuishoudens. Kabel als televisiedistributiemedium is irrelevant in Italië!

UPDATE: inmiddels heeft SKY ITALIA de omwisseling officieel aangekondigd. Het concept komt er op neer dat diegenen die satellietontvangers in bezit hebben met een Mediaguard2-abonnement op Sky Italia (inclusief Common Interface-kijkers) een ontvanger (vooralsnog ZONDER KOSTEN) in bruikleen zullen krijgen. Huurklanten krijgen ofwel een update ofwel een nieuwe satellietontvangers in het verhuurmodel. De omwisseloperatie zal tot eind 2004 duren en begin mei van start gaan. In totaal zullen 1,9 miljoen abonnees van Mediaguard2 naar NDS/Videoguard worden overgezet, waarbij de klanten geen kosten maakt. Voor diegenen die een NDS Skybox in eigen bezit wensen, dienen wel kosten gemaakt te worden (maximaal 89 euro). Dit is met name relevant voor diegenen die in het buitenland kijken met een officieel abonnement (officieel niet toegestaan), aangezien bruikleen een lastig concept op afstand kan zijn…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *