Franstalig België kiest voor Franse ‘kijkwijzer’

De Franstalig Belgische minister van cultuur & media heeft van het Franse Commissariaat voor de Media (Conseil Superieur de l’Audiovisuel, CSA) toestemming gekregen om dezelfde symbolen te gebruiken ter indicatie als een soort ‘kijkwijzer’. De huidige Franse ‘signalétique’ bestaat sinds oktober 2002. Daarbij worden vijf categoriën onderscheiden: ongeschikt voor 10 jaar en jonger (-10), 12 jaar en jonger (-12), 16 jaar en jonger (-16) en 18 jaar en jonger (-achttien).
Bij programma’s voor mensen ouder dan 12 jaar is het pictogram continu in beeld. In Franstalig België is nu nog een systeem actief met symbolen die de categorisering aangeeft. Deze categorisering was ook in Frankijk tot september 2002 in gebruik. Aangezien TF 1, France 2 en France 3 in Franstalig België (33 % marktaandeel in 2003) worden bekeken, is een aansluiting hierbij voor de Franstalig Belgische zenders logisch. Het door de Nederlandse NICAM (Kijkwijzer) gepropageerde systeem kan in ieder geval in het Franstalige deel van de Europese Unie daarmee blijkbaar geen aansluiting vinden…

(c) DutchMedia/DutchMedia Web-Log

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *