Sporza…..niet in Nederland!?

Zondag zullen Formule 1, de laatste etappe van de Giro d’Italia, het Tennis van Roland Garros nog op VRT TV 1 en VRT Canvas te zien zijn. Vanaf maandag zijn deze beide zenders goeddeels verschoond van sport. De sport zal bij de VRT worden geconcentreerd op de tijdelijke sportzender Sporza die t/m 3 september zal bestaan. Daarna zal de sport van de Vlaamse ‘openbare’ omroep terugkeren op VRT TV 1 en VRT Canvas. Voor liefhebbers van de Vlaamse wijze van sportberichtgeving is het een domper dat Sporza in Nederland niet beschikbaar wordt gesteld door de VRT. In Vlaanderen (inclusief Brussel) is de zender via de kabel te ontvangen alsmede via DVB-T (digitale ether). Laatstgenoemde biedt ook de mogelijkheid tot ontvangst in de grensregio’s (Zeeuws Vlaanderen, het Zuidelijkste deel van Noord-Brabant en delen van Nederlands Limburg).
Opvallend is dat VVD-Tweede Kamerlid Fadime Örgü op de vooravond van de lancering van Sporza ineens vragen heeft gesteld aan Medy van der Laan (staatssecretaris Media) over de doorgifte. Örgü profileert de afgelopen tijd als nieuw mediawoordvoerster voor de VVD met interessante standpunten. Op 22 januari 2004 ging de Tweede Kamer unaniem accoord (zonder beraadsslaging) met het wijzigingsvoorstel waardoor Sporza niet automatisch als verplicht door te geven VRT zender op de kabel als ‘must carry’ zender zou moeten. Het venijnige van dit wijzigingsbesluit is dat het verweven zat in het voorstel tot verlaging van de gelden voor de publieke omroepsector. Ook de Eerste Kamer ging unaniem accoord op 17 februari jl. In dat kader zijn de vragen van het VVD kamerlid enigszins opvallend, aangezien deze eerder zonder opmerkingen accoord ging met het wijzigingsvoorstel waardoor de distributieplicht voor Sporza niet meer de facto geldt. Los van dit alles heeft de VRT er echter ook voor gekozen om Sporza niet voor Nederland beschikbaar te stellen.

De vragen van Fadime Orgu zijn hier te vinden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *