Berlusconi met belangenverstrengelingwet

De Italiaanse Tweede Kamer heeft de belangenverstrelgingswet (legge sul conflitto di interessi) aangenomen. De wet is op voorstel van de regering Berlusconi (Casa della Libertà) ingediend. Oorspronkelijk beloofde Silvio Berlusconi de wet 100 dagen na zijn beëdiging als premier te zullen laten vaststellen, maar dit duurde 1152 dagen in plaats van 100. De wet regelt niets omtrent eigendom van bedrijven: dit blijft toegestaan. Leden van de Italiaanse regering mogen echter geen bestuursfunctie meer uitoefenen over hun bedrijven; dit dient binnen dertig dagen door de mededingingsautoriteit getoetst te worden, alsmede – indien nodig – bij de Italiaanse communicatie-autoriteit (AGCOM). Doordat de Italiaanse Senaat de wet niet ongewijzigd wilde laten passeren moest de Italiaanse Tweede Kamer daar opnieuw naar kijken. De mededinginsautoriteit zal er op moeten toezien dat leden van de regering hun eigen bedrijven op geen enkele wijze bevoordelen. Het parlement heeft overigens het laatste woord bij een uitspraak over een door de mededingsautoriteit verklaarde verstrengeling van belangen.

De wet heeft geen gevolgen voor Silvio Berlusconi, aangezien deze niet persoonlijk actief is in de besturen van dochtermaatschappij Fininvest en Mediaset, ook al zijn zijn kinderen dat wèl. Aangezien de wet niets over sportclubs zegt, kan Berlusconi ook president blijven van voetbalclub AC Milan. Forza Italia, de partij van Berlusconi verklaarde dat het hun regering is die in staat is gebleken het ‘probleem’ op te lossen en de best mogelijke oplossing in de huidige situatie, iets waar de linkse partijen tot nu toe niet in staat zijn gebleken. Forza Italia voegde daaraan toe dat links niets anders doet dan het criminaliseren van de regering met gebruikmaking van ‘gossip journalistiek’. De linkse partijen waaronder DS wilde een verplichting tot verkoop van bedrijven van regeringsleden en stemde daarom tegen de wet die volgens DS geen enkele oplossing biedt. DS (Democratici di Sinistra, democratisch links) wil de wet bij het Europees Parlement voorleggen om deze aan Europese kaders te laten toetsen. Volgens DS gaat de wet tegen alle Europese regels in.
De liberaal-sociale partij Margherita verklaarde dat hier gespeeld wordt met de kwaliteit van de Italiaanse democratie. Margherita beschuldigt Berlusconi ervan dat deze (journaals van) twee Mediaset tv-zenders tegen coalitatiepartij UDC (christendemocraten) wilde inzetten indien deze niet accoord gaat met bepaalde voorstellen om in de regering te blijven. Ondanks de vele Italiaanse televisiezenders beheersen de drie zenders van Mediaset en de drie publieke zenders van de Rai 90 % van het Italiaanse tv-marktaandeel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *