Staatssecretaris over distributie VRT Sporza

De staatssecretaris van OC&W, Medy van der Laan (D66) heeft in antwoord van VVD-kamerlid Fadime Örgü uitleg gegeven waarom de verplichting van de doorgifte van de VRT op het laatste moment van een wetswijziging is opgenomen. Örgü had om opheldering gevraagd, nadat deze vermoedde dat de Tweede Kamer onvolledig is ingelicht.

In het antwoord van Van der Laan, licht deze toe dat de aanleiding om de doorgifteplicht rondom de Vlaamse openbare omroep VRT te wijzigen, juist de komst van de tijdelijkse sportzender Sporza was. De staatssecretaris noemt het ‘ongewenst’ dat kabelaars meer VRT-tv zenders dan VRT TV 1 en Ketnet/Canvas te distribueren en wijst op de in haar ogen beperkte ‘ruimte’ op de kabel en de inperking van adviesbevoegdheden van programmaraden. Volgens Van der Laan ging de oude mediawet uit van de gedachte van analoog in de ether uitgezonden VRT-programma’s en was het niet de bedoeling hier ook exclusief via de kabel en digitaal via de ether verspreidde zenders onder te laten vallen. De staatssecretaris wijst verder in haar brief op ‘snel handelen’ dat gewenst was, waardoor de nota van wijziging met de wetswijziging mbt de verplichte VRT doorgifte pas EEN dag voor behandeling werd ingediend bij de Tweede Kamer, waarin in de nota van toelicht op de ‘bestaande praktijk’ werd gewezen. Opvallend is overigens dat het Vlaamse ‘mediadecreet’ in tegenstelling tot de Nederlandse mediawet nog steeds spreekt van ‘de’ tv-programma’s van de Nederlandse openbare omroep die verplicht moeten worden doorgegeven, oftewel ALLE tv-zenders van de landelijke publieke omroep.

De praktijk is immers dat in Vlaanderen en Brussel Nederland 1, 2 en 3 te zien zijn via de kabel. In Wallonië geldt GEEN distributieplicht voor de Nederlandse zenders die aldaar onvolledig worden doorgegeven. Overigens heeft de VRT aangegeven Sporza niet beschikbaar te stellen voor Nederland, omwille van een vrees voor naheffing rondom auteursrechten. De staatssecretaris concludeert haar antwoord aan het VVD-kamerlid met de mededeling dat de Mediawet distributie van Sporza geenszins bellemerend is. In zuidelijk Nederland is Sporza met een antenne en een DVB-T ontvanger overigens kosteloos te ontvangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *