Weigering Rai International Canada rel?

De weigering tot distributie van Rai International in Canada door de telecom-autoriteit CRTC leidt tot een internationale rel tussen Italië en Canada.

De Italiaanse minister van ‘Italianen in de wereld’ beloofde eerder dit jaar dat de zender spoedig in Canada beschikbaar zou komen voor de 1,2 miljoen mensen die van Italiaanse afkomst zijn en in Canada wonen.

Canada heeft vanwege de nabijheid van de Verenigde Staten en de wil tot een eigen media-industrie, een zeer strenge regelgeving rondom de toelating voor buitenlandse zenders die nooit nadelig mag zijn voor binnenlandse zenders. Doordat de Rai contracten had met andere aanbieders die deels zijn beëindigd, denkt toezichthouder CRTC dat toelating van de internationale publieke zender Rai International ten nadele komt van binnenlandse Canadese zenders. De Rai beweert echter dat het haar programma’s ook aan derden beschikbaar wil blijven stellen.

De minister (Mirko Tremaglia) spreekt van een onvriendelijke houding die zich niet moet verplaatsen tot de internationale politieke verhoudingen. Tremaglia heeft Berlusconi gevraagd om actie en spreekt verder van een ‘kwaad tegen Italië’ terwijl zenders van andere buitenlandse gemeenschappen in Canada wel worden toegelaten. Ook het Nederlandse BVN-TV heeft toestemming tot distributie (maar heeft het desondanks niet). De Rai had echter een overeenkomst met kabelaar Rogers gesloten tot distributie.

Kortom hoe een televisiezender kan leiden tot een conflict tussen twee landen. CRTC deed overigens meer dan een jaar over haar uitspraak tot wel of geen distributie voor Rai International.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *