De CEO van Canal+ NV, Stéphane David (34) vertrekt ‘in september’ naar de Franstalig Belgische zenders AB 3 en AB 4. De in Parijs geboren David was de afgelopen jaren eerst als ‘COO’, en per 1 oktober 2003 als ‘CEO’ voor Canal+/Vivendi Universal verantwoordelijk voor het Nederlandse Canal+ (Canal+ NV). De niet-Nederlands sprekende David werd jaren geleden vanuit Parijs door Canal+/Vivendi Universal in Nederland geplaatst. De verwachting is dat de overnemende partijen (Greenfield/Kabel2) voor Canal+/Canal Digitaal Satelliet nog binnen een week de overname bekend zullen maken.

Stéphane David zal als nieuwe algemeen directeur van de te Brussel gevestigde commerciële zenders AB 3 en AB 4 de leiding geven aan twee stations die resp. twee en drie jaar bestaan. AB3/AB4 doorbraken met hun komst het commerciele monopolie voor de zenders van RTL Group (RTL-TVi, Club RTL en recentelijker Plug TV), en gaat ook de concurrentie aan met de zenders van de publieke omroep RTBF (RTBF La Une en La Deux). David was bij Canal+ – naast de Nederlandse verkoop – vooral verantwoordelijk voor de reorganisatie en afslanking van de activiteiten in Hilversum (overgeheveld naar Brussel, destijds samengevoegd met Canal+ Vlaanderen) alsmede de verkoop van Canal+ Vlaanderen en Canal+ Belgique (Franstalig België). AB3/AB4 behaalden gezamenlijk 5,9 % marktaandeel, waar RTL Group met haar drie zenders 25 % behaalde en de RTBF met haar twee zenders 19,7 % marktaandeel behaalde over de eerste zeven maanden van dit jaar. AB 3 schrapte overigens deze week haar journaaluitzendingen en verving deze door ultrakorte zes minuten nieuwsuitzendingen om 22:30 uur zonder presentatie

AB3/AB4 is voor 25 % in handen van de Franse mediagroep ‘Groupe AB’; 62,6 % is in handen van Jeebee Media. Stéphane David – die vanuit Amsterdam terug naar Franstalig Europa zal emigreren – wilde niet reageren op zijn vertrek bij Canal+.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *