‘Onder druk van de politiek’

‘Onder druk van de politiek’ is Netwerk, een samenwerking van AVRO, KRO en NCRV tot stand gekomen en ‘onder druk van de politiek’ gaat het AVRO-actualiteitendeel naar TweeVandaag op Nederland 2. Zo legde Karel van der Graaf, voor het laatst onder hoofdredactie van Maria Henneman, het einde van AVRO Netwerk en de start van AVRO TweeVandaag in de laatste AVRO Netwerk uit.

Afgelopen middag geen woord over de ‘druk van de politiek’ bij de presentatie van AVRO/TROS TweeVandaag. Een beslissing die overigens op 30 januari jl. niet ‘door de politiek’ is genomen, maar door de Raad van Toezicht van de NOS waar de omroepvoorzitters van o.a. betrokken omroepen AVRO, TROS, NCRV, KRO en EO in zetelen. De nieuwe hoofdredacteur van de AVRO-actualiteitenredactie noemde de AKN (AVRO, KRO en NCRV) samenwerking een samenwerking van ‘twee gezichten’, waarin bij de confessionele partners (doelen op de Katholieke KRO en de protestante NCRV) door hun profiel ‘samenwerking’ in de weg zit.

‘De AVRO en de TROS willen hetzelfde’, aldus Mentens die samen met de TROS hoofdredacteur Klaas Samplonius eraan toevoegde dat beide omroepen ‘ongebonden’ omroepen zijn die op ‘journalistieke’ gronden een toegankelijke rubriek ‘op ooghoogte’ wensen te maken. De hoofdredacteuren zeiden ook in eerste aanleg zeer goed met elkaar overweg te kunnen. Samplonius wees de door zendercoƶrdinator Joop Daalmeijer gebezigde term ‘maatschappelijk teleurgestelden’ van de hand; dat speelde volgens de TROS hoofdredacteur bij nieuwe samenwerking ‘geen rol’. Beide omroepen streven naar integratie van de redacties op langere termijn. Daarbij gaven de omroepen aan te streven binnen een jaar ‘naar elkaar toe te groeien’. Ingebouwde lampen in een nieuwe presentatietafel moeten de logos van beide omroepen als onderdeel van een nieuw decor afwisselend op de uitzenddagen benadrukken. De uitkomst naar ‘het onderzoek’ naar de toekomst van de TROS als publieke of commerciele omroep zou hier roet voor in het eten kunnen gooien. De hoofdredacteuren gaven aan dat net als met voetbal ondertussen de wedstrijd gewoon ‘doorgaat’. Samplonius – die in 2007 de pensioengerechtigde leeftijd bereikt (60) – zei een kijkersaantal van 1 miljoen mooi te vinden, maar noemde dit niet als doel. Tot op heden haalde EO/TROS TweeVandaag veelal 800.000 kijkers. Wat het budget van TweeVandaag is, wilden de hoofdredacteuren niet kenbaar maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *