Digitenne zwijgt in alle talen over 1 september..?

Digitenne zwijgt in alle talen als het gaat om haar zenderuitbreiding per 1 september (overmorgen). Sowieso blijkt Digitenne niet bereikbaar te zijn voor antwoorden op vragen sedert het vertrek van algemeen directeur Lex Nicolai op 1 juli jl. Frank Meijerhof nam zijn positie over.
AT 5, VRT TV 1, VRT Ketnet/Canvas en zeer waarschijnlijk ook BBC Prime zullen per 1 september via het digitale betaalpakket uitgezonden worden. AT 5-directeur Erik van Zwam bevestigt het contract; de VRT bevestigde eerder al een contract te hebben getekend dat ook de toenmalige Digitenne-directeur Nicolai enkele maanden geleden kon bevestigen. Onduidelijk is of de zenderuitbreiding een verhoging van de tarieven betekent.

Overigens is de uitzending van AT 5 als publieke omroep als onderdeel van het gecodeerde aanbod een opvallend gegeven. Rudolf Buurma, directeur van uitzendgemachtigde SALTO ziet hier geen dilema, aangezien op de kabel (bij UPC) voor AT 5 hetzelfde geschiedt. Satellietkijkers moeten de hoofdstedelijke zender overigens missen. AT 5-Directeur Erik van Zwam zegt hierover dat Medy van der Laan dit maar moet financieren. Ook voor ongecodeerde uitzending via DVB-T heeft AT 5 geen middelen. De discussie over codering van publieke zenders in de ether zal binnenkort haar voortgang krijgen binnen de discussie over de uitschakeling van analoge etherzenders voor Nederland 1, 2 en 3. Het Commissariaat voor de Media die de zaak nog uit zei te zoeken,
wijst er op dat de wet die ‘gratis’ uitzending van publieke zenders in de ether verplicht, dateert uit 1987 toen er nog geen betaalpakketten via de ether bestonden.

Met betrekking tot het bedrijf Digitenne zelf zal het aanbod waarschijnlijk voor eind september door KPN als onderdeel van haar project ‘KPN TV’ worden geintegreerd, gepositioneerd en gepresenteerd. Ook hierover hult Digitenne zich in stilzwijgen, ondanks verzoeken tot contact met de nieuwe directie die dateert van eind juni jl.

UPDATE: TV West en TV Rijnmond blijken per 1 september eveneens beschikbaar te komen via Digitenne. Dit zal dan vermoedelijk in het uitzendgebied waar de zenders zich op richten zijn. Vermoedelijk zal TV Noord Holland dan verdwijnen in Zuid Holland. Ook de radiozender RTL FM zal in het hele gebied starten, zo bevestigde RTL Nederland. Morgen zal hier meer duidelijk over worden. (dank Graaftel voor melding!)

UPDATE2: Om 17:47 uur afgelopen middag heeft Digitenne een persbericht uitgegeven waarin de komst van de zenders officieel werd bevestigd door het bedrijf. Opvallend is dat Digitenne ook spreekt over Regio TV Utrecht als onderdeel van haar aanbod per 1 september. Dit zou erop kunnen duiden dat deze regionale publieke zender per 1 september gecodeerd zou worden?
(dank Graaftel voor melding!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *