De 3 % van de VVD zonder voetbal op de KABEL?!

3 % van de KABELhuishoudens kunnen op dit moment niet naar Nickelodeon kijken via hun kabelabonnement. Ontvangst van de zender is relevant geworden voor belanghebbenden vanwege de uitzending van voetbalwedstrijden vanaf komend weekend.

De VVD, maar ook het CDA maken zich druk hierom. VVD-kamerlid Fadime Örgü stelde hierover afgelopen week schriftelijke vragen aan de staatssecretaris van OC&W (Medy van der Laan) waarin deze stelt dat de voetbalwedstrijden in ‘iedere huiskamer van Nederland’ te ontvangen moet zijn op een ‘open net’. Soortgelijke woorden gebruikte Joop Atsma (CDA) bij het Nederland 3-programma Buitenhof vandaag in een felle discussie met Michael van Praag (voorzitter van de Raad van Commissarissen van Eredivisie CV).

Uit navraag bij MTV Networks BV (eigenaar Nickelodeon) blijkt dat vooral in kleinere plaatsen de zender niet via de kabel beschikbaar is. De slogan ‘haal alles uit de kabel’ gaat dan zeker niet op. Noordbrabantse plaatsen als Oosterhout en Alphen alsmede Tiel en Zaltbommel zijn de grootste gebieden waar de zender niet via de kabel beschikbaar is.

In al deze gebieden is de zender overigens wel voor 6,95 euro per maand via satelliet beschikbaar bij Canal Digitaal Satelliet als onderdeel van een betaal-themazenderpakket.

MTV Networks BV merkt op dat het opvallend is dat de politiek zich hard maakt voor kabeldistributie van commerciële zenders, terwijl ze dat in het verleden nooit deed. In 2003 voerde het bedrijf nog actie om de de kabeldistributie van de commerciele jeugdzender te verzekeren in o.a. Noord-Nederland en Amsterdam.

Voor de bestaande satelliethuishoudens geldt dat slechts circa 120.000 van de 550.000 huishoudens een (betaald) abonnement heeft op het themazenderpakket. Canal Digitaal Satelliet is gestart met een bescheiden campagne om de semigratis satellietkijkers over te halen tot een betaald abonnement. Nickelodeon is overigens op satelliet alleen in de Mediaguard2-codering beschikbaar. Voor zover bekend wordt de wedstrijd Macedonië-Nederland op satelliet niet elders uitgezonden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *