Canal DigitaalSatelliet:semigratis pakket betaald?

Canal Digitaal Satelliet (CDS) overweegt haar semi-gratis aanbod om te vormen tot een betaalpakket. Het semi-gratis pakket bestaat uit Nederland 1, 2, 3, RTL 4, 5, SBS 6, Net 5, Yorin, Veronica/FoxKids en TMF alsmede Radio 2-3-4 die worden gecodeerd op satelliet omwille van auteursrechtenbescherming. Hans Wolfert, bestuursvoorzitter van
Airfield Holding waar CDS onderdeel van is, zegt dat er discussies met de omroepen (NOS, RTL Nederland en SBS Broadcasting BV) gaande zijn hoe de distributiecontracten van deze zenders vorm te geven de komende periode. Een auteursrechtenkwestie speelt daarbij eveneens een rol. Volgens Wolfert zou de prijs van de publieke/commerciële zenders onder de prijs van het huidige themazenderbasispakket (6,95 euro per maand) worden en moeten de ‘pakketten naar elkaar toegroeien’. Sinds de komst van de publieke en commerciële zenders op satelliet zijn deze zonder abonnementstarief (gratis) te ontvangen vanuit de gedachte dat deze een massabereik wensen te genereren. Circa 460.000 van de 581.000 satelliethuishoudens betaalt thans NIET voor ontvangst van deze zenders. Indien Nederland 1, 2 en 3 als publieke zenders via satelliet en via de digitale ether (DVB-T, na uitschakeling van analoge ether) alleen tegen betaling beschikbaar zullen komen, zal Nederland het enige Europees land worden waar de publieke zenders niet vrij beschikbaar zijn. Hiervoor is overigens wel een wetswijziging nodig, die Cees Vis, lid van de Raad van Bestuur van de NOS, opportuun acht als het parlement geen afdoende financiering voor distributie geeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *