RTL Group: pan-Europees DRM!?

RTL Group, de moeder van RTL Nederland (RTL FM, Yorin FM, RTL 4-5-Yorin) kondigde tijdens de Duitse Müncher Medientage aan dat het kansen ziet voor de uitrol van DRM (Digital Radio Mondiale). Al eerder maakte RTL Group middels een promotie-CD Rom aanstalten van DRM werk te willen maken. Uit een door het DRM-consortium geopenbaard verslag blijkt dat Dan D’Aversa heeft aangekondigd dat RTL Group meewerkt aan het op de markt krijgen van goedkope DRM-ontvangers voor kerst 2005. DRM is een techniek die het mogelijk om digitaal op de bestaande middengolf en kortegolf uit te zenden op bestaande frequenties in een aanmerkelijk betere kwaliteit dan de huidige AM-kwaliteit. Inmiddels wordt in Europa reeds uitgezonden door talloze omroepen waaronder RTL France en het Duitse RTL Radio, Deutsche Welle, BBC Worldservice en Radio Nederland Wereldomroep (RNW). Ook BBC-man Mike Cronk gaf aan dat de BBC fors investeert in DRM en een echte uitrol in 2005 te verwachten is. Indien de DRM-techniek er in slaagt om al volgend jaar commerciële radio’s op te brengen, dan zou het ten opzichte van de DAB-techniek een veel voortvarender wijze van werken impliceren. Overigens studeert het DRM-consortium naar verluid naar mogelijkheden om zich met DRM op de FM band bezig te houden, wat een bedreiging kan worden voor DAB Eureka147.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *