DutchMedia publiceert VRON-jaarverslagen

DutchMedia publiceert vandaag de jaarverslagen van de Vrije Radio Omroep Nederland (VRON) oftewel Radio 538. In een poging opheldering te verkrijgen over de jaarcijfers van de Nederlandse commerciƫle radiostations heeft DutchMedia getracht de jaarrekeningen 2003 van de radiostations met een landelijk FM-kavel te verkrijgen.

Sky Radio, Radio Veronica, Noordzee FM, Radio 10 Gold, Radio 538, Arrow Rock Radio / Arrow 90.7 FM en BNR Nieuwsradio weigerden deze af te geven. ID&T verklaarde zich bereid deze af te geven zodra deze bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd worden. De reden die radiostations opgeven is van concurrentiele aard (oftewel de concurrentie niet wijzer willen maken dan ze al zijn).

De cijfers van Yorin FM/RTL FM over 2003 zijn dankzij beursgenoteerdheid van eigenaar RTL Group SA wel openbaar. In het eerste half jaar 2004 was het resultaat voor beide radiostations 5 miljoen euro operationeel (EBITA) verlies met 3 miljoen euro omzet. Over heel 2003 hadden beide radiostations eveneens 5 miljoen euro verlies op 7 miljoen euro omzet.

Radio 538, BNR Nieuwsradio en Sky Radio Ltd verklaren zichzelf als ENIGE winstgevende Nederlandse radiogroepen. Daarbij zij aangetekend dat Radio 538 gemiddeld 7,79 miljoen euro per jaar, BNR Nieuwsradio gemiddeld 274.698 euro per jaar en Sky Radio Ltd gemiddeld 12,155 miljoen euro per jaar (voor zowel Sky Radio als Radio Veronica) aan de staat moet betalen voor de FM-etherlicenties.

Dankzij beursgenoteerdheid van HAL Investments die circa 40 % (via FD Mediagroep) van BNR Nieuwsradio bezit, is duidelijk dat BNR Nieuwsradio 5,5 miljoen euro omzet over 2003 behaalde; ongeveer hetzelfde als in 2002; waarbij per 1 juni 2003 de landelijke dekking werd verkregen….

Radio 538 draaide op haar ‘hoofd-BV’ (VRON BV) 46 miljoen euro omzet met een netto winst van 12,66 miljoen euro over het boekjaar 2003/2004 dat op 1 juli jl. werd afgesloten. Opvallend is dat Radio 538 KPMG (KPMG Assurance) heeft ingehuurd als accountant. Radio 538 ontkent elke betrokkenheid bij het rapport dat KPMG over de radiosector heeft gemaakt. Uit de jaarverslagen blijkt verder dat 145,6 miljoen euro (inclusief de circa 60 miljoen voor de FM-licentie) voor de overname van Radio 538 (door Advent International) grotendeels geleend heeft en dat Radio 538 als het ware haar eigen verkoop zelf terug moet verdienen.

De jaarverslagen 2003/2004 van VRON BV, VRON Investment Holding BV en VRON Investment Equity Holding zijn hieronder te downloaden in PDF. Jaarverslagen van overige radiostations over 2003 bleken nog niet te zijn geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Sky Radio Ltd is in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd in de Britse Kamer van Koophandel waardoor deze buiten het Nederlandse bereik valt.

Document jaarverslag Vrije Radio Omroep Nederland BV
Document jaarverslag VRON Investment Holding BV
Document jaarverslag VRON Investment Equity Financing BV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *