Hoofdredacteur belangrijkste Mediaset-journaal weg

Enrico Mentana, presentator én hoofdredacteur van het Italiaanse journaal TG 5 heeft live in de uitzending zijn ontslag ingediend. TG 5 is het belangrijkste journaal van de drie Mediaset-zenders, uitgezonden op Canale 5, het vlaggeschip van Mediaset. TG 5 en TG 1 (van het publieke Rai Uno) zijn de best bekeken journaals van Italië die om 20 uur met elkaar concurreren. Zoals bekend is Mediaset – waar ook TG 5 onderdeel van is – voor meerderheid in handen van Fininvest, het familiebedrijf van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

TG 5 wordt in Italië beschouwd als het minst partijdige journaal van de drie Mediaset-zenders, terwijl TG 4 (van Rete 4) uitgesproken pro-Berlusconi. Mentana is vervangen door Carlo Rossella; thans werkzaam als directeur voor het populaire Italiaanse blad Panorama dat onder Mondadori valt. Mondadori is eveneens voor de meerderheid in handen van Berlusconi’s Fininvest. Critici beweren dat Mentana niet vrijwillig opstapt, maar dat Mediaset heeft verzocht dat hij opstapt. Overigens heeft Silvio Berlusconi afgelopen week aangegeven dat er mogelijkheden kunnen ontstaan waarin deze Mediaset wil verkopen. Gespeculeerd wordt over een verkoop aan Keith Rupert Murdoch’s News Corp of aan de Tunesiër Tarak Ben Ammar. Berlusconi wordt nationaal en internationaal bekritiseerd vanwege zijn belangenverstrengelingen als premier en eigenaar van o.a. zijn televisie-imperium.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *