NOS herstart Colorful Radio

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) is vandaag opnieuw begonnen met het uitzenden van Colorful Radio. Herman van Beek heeft DutchMedia hierop attent gemaakt. De zender zendt vooralsnog alleen uit in Den Haag via de kabel en via internet. De zender ging afgelopen najaar uit de lucht door een rechterlijke uitspraak die later nietig is verklaard. Desalniettemin heeft het Commissariaat voor de Media tot op heden geen toestemming voor de activiteit Colorful Radio gegeven aan de publieke landelijke omroep. Jan Westerhof, zendercoƶrdinator Radio 1/747AM stelt in reactie dat de herstart in de optiek van de NOS mogelijk is dankzij de schorsing van de ‘Kroon’ (regering) van het Commissariaatsbesluit die Colorful Radio niet toestond. Ook wijst Westerhof op de kortgeding-uitspraak waarin het uitzendverbod van een eerdere kortgeding rechter nietig is verklaard. De NOS is overigens nog bij de bestuursrechter in procedure om het oorspronkelijke besluit van het Commissariaat voor de Media vernietigd te krijgen. Volgens de kroonschorsing is deze schorsing dertien weken tot na een onherroepelijke uitspraak van de kracht.
De Raad van Bestuur van de NOS gaf recentelijk aan dat de discussie over hoofd- en neventaken van de publieke omroep in zijn algemeenheid losgelaten moet worden en wil dat het limiet op het aantal zenders voor de hoofdtaken wordt losgelaten in een ‘tijd waarin steeds minder schaarste is’. Hiervoor is een wetswijziging noodzakelijk. Westerhof gaf overigens ook aan dat de voor Colorful Radio de publieke landelijke omroep opnieuw ‘intensieve samenwerking’ zoekt met de randstedelijke zender FunX.

Erik de Zwart, directeur van Talpa Radio International en secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Commerciele (NVCR) reageert desgevraagd: “Het is raar als het Commissariaat voor de Media dat het toezicht over de publieke en de commerciele media heeft, negatief oordeelt over Colorful Radio, dat dit zomaar kan. Dat er dan een rechter is die zegt met de uitspraak van het Commissariaat voor de Media dat wat het Commissariaat stelt niet zomeer kan, dan draagt dat niet bij aan het gevoel van rechtvaardigheid, of je het met de Commissariaat-uitspraak eens bent of niet.” Bij monde van Jan Westerhof reageert de NOS met de mededeling: ‘De druiven zijn natuurlijk zuur voor de VCR, die kosten noch moeite sparen om langs juridische weg de publieke omroep te bestrijden’

(later deze week meer)

(Herman van Beek van Mediamagazine.nl: dank voor het attent maken op de herstart!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *