Bestuursonrust bij publieke omroepverenigingen?

Bij twee van de oudste publieke omroepverenigingen heerst onrust. Nadat Kees Klop vrijdag jl. het voorzitterschap van de Nederlandse Christelijke Radio Vereniging (NCRV) heeft neergelegd, hebben alle bestuurleden van de Algemene Vereniging Radio Omroep (AVRO) eveneens hun taken neergelegd. Klop was aanvoerder van het A-omroepen overleg en raakte in eigen organisatie in opspraak door het personeel te weinig van protestants te vinden, terwijl bij de AVRO een rapport rond de omstandigheden van het vertrek van Frank Mar├ęchal en Ad ‘s Gravesande onvoldoende steun kon verkrijgen van de AVRO-verenigingsraad. Beide directeuren werden vervangen door Gerben Eggink die sinds afgelopen september een interimpositie bekleedt. Afgetreden zijn Martijn Sanders (directeur Concertgebouw), Paul Schnabel, Willem Jager, Wilco Meijer en Bert Jongsma. Bij de NCRV heeft vice-voorzitter Jan Greven de voorzittershamer tijdelijk overgenomen. De NCRV heeft overigens in een persbericht ook gemeld dat Lizzy Doorewaard en Afra Wamsteker-Meijer uit het bestuur zijn getreden. Bij de AVRO is een tijdelijk bestuur aangetreden onder voorzitterschap van Norbert Klein, een prominent VVD’er en onderdeel van de verenigingsraad als voorzitter AVRO-Gelderland. De situatie toont de fragiliteit van de omroepverenigingen aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *