Hoge UPC-woord is er uit!

Het hoge woord is er uit. Diederik Karsten, algemeen directeur van UPC Nederland kondigde zonet op BNR Nieuwsradio aan dat alle klanten als onderdeel van het ‘standaardprodukt’ een digitale kabelontvanger zonder kosten krijgen. Karsten zei verder dit al dit jaar zal starten en met name in steden als Amsterdam, Leeuwarden en Eindhoven. Volgens Karsten zal een groot deel van de 300 miljoen euro aan digitale tv-investeringen gedaan opgaan in de bekostiging van de digitale kabelontvangers. UPC is overigens niet de eerste met een concept van het kosteloos weggeven/in bruikleen geven van digitale kabelontvangers. CAIW nam samen met een aantal kleine kabelaars eerder een soortgelijk initiatief dat nog deze zomer gerealiseerd wordt. (later deze week meer).

De UPC-directeur heeft in de uitzending ook kort gereageerd op de suggestie van Casema-directeur Jos Molenkamp om één groot Nederlands kabelbedrijf te vormen, gezien de bestaande regionale monopolies en drie grote kabelaars die meer dan 80 % van de markt hebben.
“Nee dat is geen logische gedachte. We kunnen niet verder gaan wat betreft de kabelnetwerken.”

Karsten zei in de uitzending verder dat kabeltelevisie (bij UPC) een van de goedkoopste vormen van televisie is, die je in Europa kan vinden. Daarmee negeert de UPC-directeur in navolging van vele andere kabeltopmannen het gegeven dat Nederland samen met België het dichtst bekabelde gebied van Europa is en dat de kabel als primaire ontvangstbron wordt gezien, negeren. In de meeste landen van Europa is gratis etherontvangst – al dan niet via DVB-T – en al dan niet in combinatie met kosteloze satellietontvangst de standaard ontvangstmethode van televisie waarvoor GEEN abonnementskosten benodigd zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *