Nieuwe afspraken publieke landelijke omroep

De regeringscrisis heeft tussen de coalitiepartners CDA, VVD en D66 geleid tot nieuwe afspraken voor het publieke landelijke omroepbestel. Opvallend is dat de NOS met ‘interne pluriformiteit’ de nieuwsfunctie krijgt toebedeeld, terwijl dezelfde NOS nu bezig met een centralisering van redacties waarbij EEN hoofdredacteur (journalistiek) verantwoordelijk is geworden voor alle NOS-radio & televisieprogramma’s. Verder is opvallend dat de regeringspartijen spreken over een veiligstellen van ‘interne en externe pluriformiteit’. Met externe pluriformiteit wordt gedoeld op omroepverenigingen. Alhoewel het accoord spreekt van een ‘onafhankelijke Raad van Toezicht’, blijkt uit het bij de Tweede Kamer voorliggende wetsontwerp dat deze kroonbenoemingen sterk politiek gekleurd kunnen worden, net als de huidige kroonbenoemingen doordat geen methode voor de ‘onafhankelijke’ benoeming omschreven staat.

Zie pagina 4 van de afspraken van de Coalitie-partijen
http://www.minaz.nl/data/1111873089.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *