Canal Digtaal Satelliet: begin uitfasering Irdeto1

Canal Digitaal Satelliet begint met het uitfaseren van de Irdeto1-codering voor het semi-gratis aanbod van commerciĆ«le en publieke zenders op satelliet. Komende woensdag 27 april zal TMF als eerste alleen in Irdeto2 en Mediaguard2 beschikbaar blijven. Martijn van Hout, woordvoerder voor Canal Digitaal Satelliet (CDS) meldt desgevraagd tegenover DutchMedia dat inmiddels zo’n 35.000 smartcards zijn omgewisseld. Er staan circa 160.000 Irdeto1-smartcards uit op een totaal van meer dan 600.000 Nederlandse satelliethuishoudens waarvan de rest via Mediaguard2 kijkt. Na TMF zal Irdeto1 ook voor de andere zenders uit het semi-gratis pakket stapsgewijs worden uitgefaseerd, te beginnen met minder populaire zenders. Volgens de CDS-woordvoerder is hiervoor gekozen om te voorkomen dat zich niet bewust zijnde mensen ineens geen beeld op belangrijke zenders hebben en om ze de tijd te geven te kunnen omwisselen. Volgens Van Hout is het nog niet exact duidelijk volgens welke planning dat zal verlopen. Het is wel de bedoeling dat rond eind mei uiteindelijk alle zenders niet meer in Irdeto1 uit zullen zenden. In tegenstelling tot de Mediaguard-omwisseling, is de smartcard voor semi-gratis kijkers bij de Irdeto1-omwisseling niet kosteloos, en kost deze maximaal 59,95 euro. CDS rekent uiteindelijk op 70.000 nieuwe smartcards. Dit zou betekenen dat circa 90.000 inschrijvingen komen te vervallen voor CDS. Nieuwe losse Irdeto2 smartcards zijn (met uitzondering ten behoeve van de HDTV-zender HD1 niet te verkrijgen, aangezien CDS vooral inzet op Mediaguard2).

UPDATE: Canal Digitaal Satelliet heeft besloten de servicelijnkosten terug te brengen naar een iets lager niveau zoals het nog in het gulden-tijdperk was. Dit betekent dat voor de semigratiskijkers het servicenummer voortaan 70 eurocent per minuut zal kosten per maandag 2 mei; voor de betalende settopboxpakketkijkers zal het bedrag 20 eurocent per minuut worden (eveneens per 2 mei). CDS komt op deze wijze enigszins tegemoet aan klachten over de kosten van de servicenummers (de kosten voor de nummers blijven voor de goede orde beduidend hoger dan reguliere telefoontarieven)

PRIJSVERHOGING SETTOPBOXPAKKET
UPDATE2 22-4: De prijsverlaging van de servicenummers valt in het niet bij de verhoging van maar liefst 50 % van de prijs van het zogeheten settopboxpakket. Deze kost nu nog 19,95 euro per jaar, maar zal per 1 mei 29,95 euro per jaar bedragen. Hiervoor zal een verhuizing voortaan kosteloos worden doorgevoerd. Deze prijsverhoging kan dan ook vooral gezien worden als een sigaar uit eigen doos. Het – overigens NIET noodzakelijke settopboxpakket – biedt voor semi-gratis satellietkijkers de mogelijkheid goedkoper naar de servicelijn te bellen van Canal Digitaal Satelliet alsmede een kosteloze vervanging bij diefstal/verlies van de smartcard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *