Jos Molenkamp versus Opta….!

Zoals bekend pleit Casema-directeur en VECAI-bestuurslid Jos Molenkamp voor de opheffing van de Onafhankelijke Post & Telecomautoriteit en de onderliggende telecomregelgeving. Tijdens een persconferentie over de introductie van Casema-telefonie onderstreepte Molenkamp zijn ideeën rondom de afschaffing van sectorspecifieke regelgeving en een specifieke toezichthouder. Volgens Molenkamp kan met de algemene mededingingsregelgeving ook afdoende worden geregeruleerd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Molenkamp wijst op de ‘tijdelijkheid’ van de OPTA zoals die in zijn optiek zijn beloofd. Molenkamp meldde ook in felle bewoordingen dat deze bij voorbaat de OPTA-marktanalyse die thans wordt uitgevoerd achterhaald vindt, en volgesn Molenkamp onmogelijk een goede analyse kan opleveren, gezien de gestelde vragen.

Ook meldde Molenkamp na afloop dat OPTA-voorzitter Prof. Jens Arnbak het ‘eigenlijk’ eens zou zijn met zijn analyse en dat Molenkamp met zijn opmerkingen niet direct een wijziging voorstaat, maar hoopt dat die binnen vijf jaar gerealiseerd is. OPTA-woordvoerder Edwin van de Haar ontkent ten stelligste dat Arnbak het met Molenkamp eens zou zijn. Volgens Van de Haar is het wel de bedoeling dat OPTA ‘een keer’ wordt opgedoekt, maar pas op het moment dat er voldoende concurrentie bestaat. Van de Haar wijst er op dat de wetgever (dat wil zeggen het parlement en de regering) daar over gaan. De eerdere voornemens om OPTA organisatorisch onder te brengen bij de NMa zijn door minister Laurens Jan Brinkhorst gestopt. Overigens meldt de OPTA-woordvoerder het niet ongebruikelijk te vinden dat onder toezicht gestelde organisaties protesteren over de toezichthouder. Bovendien wijst de OPTA-zegsman erop dat deze simpelweg het werk doet op basis van waar de wetgevers toe hebben besloten: ‘dat doe je niet op het moment dat het overbodig is’. Over de marktanalyse die medio deze maand zal verschijnen stelt OPTA dat het Casema vrij staat om na verschijning hiervan in de consultatieperiode haar zienswijze kenbaar te maken alsmede beroepsmogelijkheden bestaan. Casema kan overigens zelf ook profiteren van OPTA en telecomwetgeving voor haar telefoniediensten (toegang tot de KPN-abonnees!).

Telefoniediensten met videotelefonie

Casema komt nog dit jaar met videotelefonie. De telefoniediensten die het voor 14,95 euro per maand introduceert (bovenop de 14,95 euro per maand die het analoge & digitale standaardabonnement kost) zal medio juni in het overgrote deel van haar gebied beschikbaar komen. Met de videotelefonie die naar verwachting in november gelanceerd zal worden, hoopt Casema een toegevoegde dienst te kunnen leveren. Overigens blijkt Casema nog geen standaardisering met andere partijen te hebben afgesproken, waardoor onduidelijk is of ook buiten het Casema-netwerk ge-videotelefoneerd kan worden. Casema-directeur Jos Molenkamp erkent overigens dat videotelefonie met name voor erotische diensten nieuwe perspectieven kan bieden, maar zegt dat ‘zijn’ bedrijf daar niet mee te koop wil lopen. Casema zegt later dit jaar ook met mobiele telefonie te komen; een onderdeel dat kabelaars tot nu toe niet hebben ingevuld – gezien hun ‘vaste’ netwerkgedachte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *