Multikabel in 2004 weer hogere omzetten

Het in de etalage staande Multikabel heeft in 2004 weer hogere omzetten gegenereerd. Dit blijkt uit het jaarverslag 2004 van eigenaar Primacom dat DutchMedia heeft ontvangen. 88,77 miljoen euro omzet tegenover 75,6 miljoen euro omzet in 2003. Volgens het jaarverslag te verklaren uit hogere tarieven en abonneestijgingen voor het internetaanbod. 42,4 miljoen euro geneerde Multikabel uit het analoge kabeltelevisiedeel, 931.000 uit het digitale deel. Een resultaat voor Multikabel is niet gepubliceerd. Eind 2004 telde Multikabel 314.396 abonnees, waarvan 6329 abonnees digitale klanten waren. Begin januari heeft Multikabel haar digitale basisaanbod ingevoegd bij het duurder geworden standaardpakket. MEdio februari rapporteerde Multikabel 10.000 digitale kabelhuishoudens. Primacom is zoals bekend bezig om Multikabel te verkopen aan institutionele beleggers. Onduidelijk is nog wie dat zijn; een overeenkomst is afhankelijk van overeenstemming met de aandeelhouders van Primacom. Primacom draaide in 2004 totaalomzet van 210,7 miljoen euro met een verlies van 113,5 miljoen euro.

Uit het jaarverslag van Primacom blijkt – net als vorig jaar – interessante relevante marktinformatie te staan. Zo betaalt Multikabel 17 eurocent per kwartaal per analoge abonnee voor Discovery Channel, 15 eurocent voor Animal Planet en 25,49 cent voor Eurosport. De Discovery-themaznders (Civilization, Travel & Living en Science) worden in het digitale pakket aangeboden voor 5 eurocent per zender per abonnee (CPS).

Voor het opgezegde BUMA/SENA-contract betaalt Multikabel 3,09 eurocent per abonnee per kwartaal voor de zenders die het doorgeeft in het standaardpakket. Primacom meldt overigens dat er een wijziging heeft opgetreden waarbij de distributie van commerciële zenders in ruil voor het ‘recht’ van digitale uitzending kosteloos is geworden. Het jaarverslag spreekt de verwachting uit dat het mogelijk wordt dat commerciële zenders betaald zullen worden voor de rechten op de (digitale en analoge) uitzendingen op de kabel. Verder valt in het jaarverslag op dat Multikabel bezig is om haar tripple playdiensten ook buiten haar gebied aan te bieden. Vooralsnog alleen in een testgebied te Utrecht, maar de bedoeling is dat deze ADSL2+ diensten ook elders buiten het werkgebied van Multikabel zullen worden aangeboden.

Het jaarverslag van Primacom meldt nog een opvallend gegeven. Jos Molenkamp, thans de algemeen directeur van Casema, is opnieuw een rechtszaak begonnen tegen zijn voormalige werkgever (Multikabel). Molenkamp eist 5 jaar salaris, zo meldt het jaarverslag. Eerder (in 2003) daagde de Casema-directeur zijn oude werkgever voor de rechter en verkreeg daaruit 25 % van hetgeen hij eiste. Casema-woordvoerder Gradus Vos liet tegenover DutchMedia weten vragen hierover ‘ongepast’ te vinden en geen woordverder te zijn van Jos Molenkamp, maar van Casema. Multikabel liet DutchMedia weten dat hangende de rechtszaak er geen uitlatingen over de kwestie gedaan kunnen worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *