Rai staakt…vanwege verlies WK Voetbal 2006!

De vakbond van Rai-journalisten (UsigRai) heeft een journalistieke staking uitgeroepen op 4 juni vanwege het verlies van de uitzendrechten van het WK Voetbal 2006 aan het betaaltelevisiebedrijf Sky Italia (van Keith Rupert Murdoch’s News Corp). Volgens UsigRai is het onacceptabel dat ‘content die een must is voor de generalistische televisie’ alleen nog beschikbaar is voor een minderheid die betaaltelevisie afneemt. Daartegen wil de vakbond ageren. Het statement is ook bedoeld tegenover de Italiaanse politiek gericht om op te roepen de Raad van Bestuur van de Italiaanse publieke omroep Rai te voorzien van representatieve leden die in alle autonomie de waarde en de kwaliteit van de Rai kan bewaken. Op 4 juni speelt Italië een kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen. Vermoedelijk zal deze zonder commentaar worden uitgezonden vanwege de staking.

De Rai-directie verklaarde dat het wel de rechten heeft verkregen voor de wedstrijden waarin Italië speelt alsmede de kwart-, halve en hele finales van het WK Voetbal, maar dat om financiële redenen is afgezien om de rechten van het hele voetbaltoernooi aan te kopen. Ook verklaarde Rai-directie te onderzoeken of het mogelijk is voor DVB-T uitzendingen (digitale ether) toch nog WK-voetbalrechten te kopen als blijkt dat de Sky Italia-rechten alleen over satellietrechten zou gaan.
De Italiaanse publieke omroep is sinds het aantreden van de regering Berlusconi onderdeel van een grote politieke twist, waarbij journalisten bij de Rai het veld hebben moeten ruimen en steeds wisselende besturen door de politieke beïnvloeding van de regering Berlusconi onderdeel zijn van continu polemieken. De vrees voor sommigen is dat de Rai ook de samenvatrechten van de Italiaanse Serie A en de Coppa Italia verliest, aangezien daarover nog onderhandelingen plaats vinden. In Nederland heeft de NOS wel de voetbalrechten van het volledige WK Voetbal 2006 verkregen. Opvallend is overigens ook dat de Rai in tegenstelling tot nagenoeg alle andere EBU-leden niet de rechten voor de Olympische Spelen 2010 en 2012 heeft aangekocht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *