‘Talpa wordt betaalkanaal op satelliet’

Talpa wordt een betaalkanaal op satelliet. Deze verwachting spreekt zakelijk Talpa-directeur Gert Grolleman uit tegenover DutchMedia. In tegenstelling tot de kabel is Nickelodeon op satelliet geen onderdeel van het standaardpakket waar publieke en commerciele zenders als Nederland 1, 2 en 3, RTL 4, SBS 6 e.d. deel van uit maken. Op satelliet is dit pakket semi-gratis. Nickelodeon, waar Talpa per 12 augustus van 18 tot 02 uur zal uitzenden, is onderdeel van het voor 6,95 euro per maand beschikbare themazenderaanbod van Canal Digitaal Satelliet. Volgens Gert Grolleman is (samen met MTV Networks BV) gesproken met de directie van Canal Digitaal Satelliet over de kwestie, maar is geen aanleiding gevonden om het pakket waarin de zender is opgenomen te wijzigen. Grolleman wijst er daarbij op dat op de kabel de ontvangst evenmin gratis is, en het themazenderpakket goedkoper is ten opzichte van de kabel. Ook via DVB-T kan Nickelodeon/Talpa alleen via een betaal-abonnement ontvangen worden (Digitenne/KPN/Scarlet). Zoals bekend is satellietexploitant Canal Digitaal Satelliet bezig om te bekijken of voor de ontvangst van de publieke en commerciƫle zenders op termijn een abonnementsprijs gevraagd kan worden. Tot nu toe is dat vanwege contractuele afspraken met o.a. de publieke zenders niet mogelijk. Circa 10 % van de Nederlandse huishoudens kijkt televisie via satelliet. De Eredivisie heeft bij het vergeven van de voetbalrechten geen specifieke eisen voor de satellietuitzending opgenomen; wel met betrekking tot de kabeluitzendingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *