Canal Digitaal Satelliet update

Canal Digitaal Satelliet werkt in navolging van de aankondiging van de komst van MTV Nederland aan de komst van meer zenders, zo meldt operationeel directeur Kees Färber tegenover DutchMedia. Het is de bedoeling om enkele kanalen die via het Oosteuropese satellietaanbod van Liberty Global (UPC Direct) op de Astra 1 worden uitgezonden, beschikbaar te stellen voor Nederland in het zog. familie- en entertainmentpakket. Het gaat daarbij volgens Färber om o.a. Extreme Sports, Reality TV en Club, oftewel kanalen waar Liberty Global zeggenschap over heeft en waarvan het in Denver gevestigde bedrijf (deels) eigenaar is. Het is nog onduidelijk wanneer deze kanalen bij het betaalde deel zal worden toegevoegd, gezien ‘onzekerheden’ met betrekking tot de technische implementatie. Ook is de satellietoperator volgens eigen zeggen nog steeds bezig om te trachten de twee VRT-kanalen VRT Eén en VRT Ketnet/Canvas op satelliet beschikbaar te kunnen stellen voor haar kijkers. Doordat er in Vlaanderen politieke gevoeligheid bestaat voor satellietuitzending buiten Vlaanderen en Vlaams minister van media, Geert Bourgeois van de nationalistisch/seperatistische partij N-VA hier mogelijk ook zeggenschap over heeft, is nog geen overeenkomst getekend hiervoor. Overigens zendt de VRT bij concurrent Digitenne (waaronder ook voor KPN en Scarlet klanten) wel gecodeerd uit via de ether in DVB-T in de Randstad.

Iets later dan eerder verwacht, zal MTV Nederland omstreeks oktober deel uitmaken van het betaalde themazenderpakket ‘basispakket’ op satelliet. Op 25 augustus is het de verwachting dat RTL 7 op de ‘oude’ 12.574 GHz H-uitzendplek van Yorin zal zijn gestopt, aangezien deze zender met Luxemburgse uitzendlicentie rechtstreeks vanuit de Luxemburgse uitzendregie via Betzdorf op 12.344 GHz H wordt opgestraald naar de Astra1.

Registratieformulieren anders

Canal Digitaal Satelliet heeft overigens de opzet van haar registratieformuleren gewijzigd. Voortaan dienen nieuwe klanten of dealers deze binnen 3 dagen (was 5) op te sturen. En een nieuwigheid is dat niet langer een legitimatie vereisd is. Volgens een woordvoerder was dat een overblijfsel uit de ‘oude’ analoge Canal+ tijd toen voor het in bruikleen hebben van een analoge decoder een soort borg nodig was. Terwijl de Nederlandse regering begin dit jaar de (volgens sommigen overbodige) uitgebreidere identificatieplicht invoerde, is volgens Canal Digitaal Satelliet deze voortaan ‘overbodig’ omdat de satellietontvanger van de gebruikers zelf is. De plicht om in Nederland woonachtig te zijn om bij Canal Digitaal Satelliet geregistreerd te kunnen worden, blijft overigens wel bestaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *