Versatel Voetbal op satelliet: programmering?

Versatel Voetbal start vandaag met uitzenden op satelliet. Alhoewel er relatief weinig satellietabonnees zijn (circa 1000), is voor de abonnees en potentiele abonnees nauwelijks informatie voorhanden wat wanneer zal worden uitgezonden. De satellietuitzending van het nieuwe premiumkanaal bij Canal Digitaal Satelliet is in het leven geroepen opdat in een klap landelijke dekking bereikt kan worden, aangezien Versatel geen afdoende (landelijke) dekking voor haar ADSL2+ aanbod wist te realiseren. ADSL2+ klanten die het voetbaalaanbod hebben, kunnen via een Electronische Programma Gids de wedstrijden zien. Overigens kan slechts de helft van de circa 19.000 ADSL2+ klanten inmiddels kijken; de rest is technisch nog niet opgeleverd, domlogistieke en technische redenen.

Het enkelvoudige satellietkanaal Versatel Voetbal zendt telkens EEN wedstrijd die gespeeld wordt, rechtstreeks uit. Overige wedstrijden worden daarna uitgezonden. Aangezien abonees 22,45 euro per maand voor ontvangst van de zender moeten neertellen, zou het logisch zijn indien deze abonnees ook ruim te voren weten wat wanneer wordt uitgezonden. Versatel kondigde eerder aan middels ‘polls’ te willen bepalen welke wedstrijden live getoond worden. Ook was op een infokaart te lezen dat uitzendingen van Chelsea TV en Manchester United TV te zien zouden zijn. Pas aan het einde van deze middag is op de website van Canal Digitaal Satelliet informatie geplaatst over welke wedstrijden dit weekeinde live worden uitgezonden. Wanneer welke wedstrijden verder worden uitgezonden was tot eind deze middag onduidelijk, evenals welke programma’s verder wanneer worden uitgezonden. Buiten het voetbal in het weekeinde zal de zender vooralsnog niet uitzenden, aldus Versatel-woordvoerster Cilesta van Doorn. In tegenstelling tot Versatel heeft de vorige rechtenhouder van de live eredivisie-wedstrijden premiumzender Canal+ haar kabel- en satellietabonnees altijd voorzien van programma-informatie via een papieren gids en/of internet en/of via EPG’s en/of teletekst. Versatel meldt op de eigen website nog dat de voor zondag verboden wedstrijd Ajax-Ado Den Haag uitgezonden wordt. Versatel zegt bij monde van een woordvoerster later nog met een reactie te komen. Canal Digitaal Satelliet meldde desgevraagd zelf geen nadere informatie te hebben gekregen, maar dat over twee weken wel een Electronische Programma Gids (EPG) voor het kanaal in gebruik zal worden genomen. Kortom: abonnees betalen voor een nagenoeg geheel onbekende voetbalprogrammering; potentiele abonnees weten daarnaast niet waar ze aan toe zijn als ze een abonnement zouden nemen als de schema’s zo kort te voren bekend zijn!

Via ADSL2+ zijn overigens volgens Versatel inmiddels ook Nederland 1, 2 en 3 te zien. De publieke zenders zijn volgens een zegsman van de NOS op basis van een tijdelijke afspraak te zien in afwachting van een definitieve overeenkomst. Via ADSL2+ zal op termijn ook Chelsea TV en Manchester United TV beschikbaar komen.

UPDATE!!!
Inmiddels blijkt Versatel de informatie (vermoedelijk eind deze middag) voor dit weekeinde toch ergens verborgen te hebben geplaatst op haar internetsite:
Satellietgids Versatel Voetbal
De gids voor ADSL2+ Versatel-kijkers
Op de gelanceerde bij het kanaal behorende Versatel-teletekstdienst is overigens niets te vinden.

UPDATE2!
Inmiddels blijkt de door Versatel-woordvoerster Cilesta van Doorn gegeven informatie dat de satellietzender buiten de Eredivisie om vooralsnog verder niet zou uitzenden, niet te kloppen. Na de gespeelde wedstrijd van vanavond neemt Versatel Voetbal de uitzendingen van Chelsea TV over zo heeft DutchMedia zojuist geconstateed. Chelsea TV is een clubkanaal van de gelijknamige Engelse voetbalclub.

UPDATE3!
Chelsea TV is weer ‘off-air’. Het Algemeen Dagblad/Tonie van Ringelestijn meldt dat de wedstrijden dit weekend gratis te ontvangen zijn via regulier internet! Via deze link kan doorgeklikt worden naar de uitzendingen.. Opvallend aangezien daarmee de exclusiviteit van de beelden voor Versatel steeds meer vervaagt. De bedoeling is deze beelden op internet tegen betaling aan te bieden zodra dat mogelijk is. Ondertussen is het een wat gekke situatie voor de wel betalende kijkers, zeker voor de satellietkijkers…!

UPDATE 4: de ‘gratis’ uitzending op internet zou met onmiddelijke ingang worden gestaakt, zo meldt een woordvoerster vandaag bij het Algemeen Nederlands Persbureau….

informatie van Canal Digitaal Satelliet over Versatel Voetbal
sumiere ‘poll’ informatie van Versatel Voetbal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *