YorinFM: vijf potentiele kopers over

Er zijn nog vijf potentiële kopers over die het kavel A7 (YorinFM) willen kopen. Algemeen directeur Fons van Westerloo meldde dit tijdens een bijeenkomst van Kabelraden.nl. Volgens ingewijden zijn er vier potentiele kopers afgevallen. Vermoedelijk behoort het trio Lex Harding (alias Lodewijk den Hengst), Ruud Hendriks en Marcel Dijkhuizen oftewel 2H Media BV bij de afvallers gezien de opmerking van Hendriks dat de kans ‘zeer klein’ is dat deze het radiokavel zal kopen. SBS Broadcasting BV meldde bij monde van commercieel directeur Peter Vertregt op BNR Nieuwsradio dat deze serieus geinteresseerd is in het radiostation. Van Westerloo verwacht dat de verkoop voor het einde van dit jaar gerealiseerd zal zijn. Het is overigens weinig waarschijnlijk dat PCM Uitgevers en de Telegraaf Media Groep tot de kandidaten behoren die de zender willen overnemen. Dit komt door de crossmediaregels die het uitgevers in de mediawet verbieden een aanmerkelijk belang in radio- of tv-zenders te hebben.

Commercieel RTL-directeur Frank Eijken stuurde eind vorige week nog een brief met uitleg naar adverteerdersrelaties om zich zeker te stellen van inkomsten tot de verkoop. In de brief meldt Eijken dat tot de verkoop niets gewijzigd zal worden aan de uitzendingen en het commerciele beleid. Daarbij zegt RTL de ‘huidige sterke positie in de mediamarkt uit te bouwen, en om optimaal in te blijven spelen op marktontwikkelingen het noodzakelijk was om ook voor radiostations nieuwe strategie te bepalen.[..] ondanks gerealiseerde groei in marktaandeel en omzet van beide stations vinden wij permanent hoge investeringen in 2 radiostations in combinatie met toegenomen investeringen in andere media, niet langer gewenst.’, aldus Eijken. Daarmee probeert de commerciele directeur van RTL Nederland een zwaai te geven aan de jarenlange verliezen en slechte prestaties van Yorin FM. Eijken meldt ook dat het bedrijf een krachtige focus op het RTL-merk wil leggen en radio op een ‘passende manier’ wil blijven inzetten in een optimale mediamix met RTL FM. Het is inmiddels een publiek geheim dat RTL Nederland voor een deel van de medewerkers van Yorin FM aan een sociaal afvloeingsplan werkt, aangezien de bedoeling is het kavel A7 ‘kaal’ te verkopen zonder verplichtingen, opdat de kopers zelf naar eigen inzichten een radiostation daarop kunnen herstarten. De beslissing aan wie het radiostation zal worden verkocht ligt overigens grotendeels bij de Duitse leiding van RTL Group, en niet in Nederland.

Overigens geldt voor RTL FM dat er binnen het bedrijf ernstig rekening mee wordt gehouden dat ook hier het voortbestaan niet gegarandeerd is. 100 % NL, Ruud Hendriks en Arrow hebben bij rechtszaken rondom het kavel A9 de rechter met argumenten overtuigd dat de verdeling van dat kavel niet correct is verlopen. Herbert Visser van 100 % NL verklaarde in een nieuwsgroep dat de minister niet in beroep zal gaan tegen de rechterlijke uitspraak. Bij een nieuwe beslissing en onderbouwing aan wie dit kavel toebehoort, zal het niet vanzelfsprekend zijn dat dit kavel naar RTL FM gaat. Als RTL FM in theorie het kavel moet verlaten, betekent dit naar verwachting een megaclaim bij de overheid die RTL zal indienen. Eén mogelijkheid is dat de overheid tracht middels een onderlinge overeenkomst de situatie zo voordelig mogelijk af te kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *